Технологии на иднината: Li-Fi [серијал]

во 1337, Мобилни, Хардвер

Овој текст е дел од серијалот „Технологии на иднината“ во кој во серија од неколку текста ќе ви ги претставиме идните технологии кои ветуваат и имаат потенцијал за широка адаптација. Во текот на годините сме пишувале за повеќе различни технологии кои ветувале дека ќе бидат иднината во својот сектор, од електрични автомобили, до Google glass, холограмска технологија, проширена реалност па дури и Project Soli кој од 2015-та до сега помасовно е имплементиран во Pixel телефоните. […]

Оваа содржина е заклучена и наменета за it.mk премиум членови.

basic

годишно членство

1.500 ден.

зачлени се

1337

годишно членство

3.000 ден.

зачлени се

Поддржете го IT.mk со активирање на премиум членство и добијте пристап до ексклузивни содржини, добри ИТ зделки и други изненадувања.

Доколку веќе имаш премиум членство, најави се тука.

Што се дискутира на ИТ форум...Kоментари на статија (0)

Loading new replies...

Ли-Фи само за одредени уреди поради кратко растојание на пренос на сигнал
Пречки ? Ограниченоста на уредот да пренесува преку било какви пречки. (мора од предавател до приемник да е бришан простор)
Пречки при имплементација? Макотрпно подесување.
Технологија на иднината? Не ! Зошто? Поради трите точки погоре.

одговори 1 реакција

одговори 7 лајкови

види цела содржина...

Ма јок каков Лајфај. Не можам да замислам ниту едно сценарио каде би бимало било какова предност испред Wifi и BT. Anyone?

одговори 1 реакција

LiFi како концепт постои повеќе од декада ама нажалост не доби моментум (барем не онака како што се надеваа тие кои ја форсираа оваа технлогија). Денес е во рангот на niche market технологии и искрено сметам дека таму и ќе остане се дур не се појави сериозна промена на пазарот која би ги свртела работите во корист на оваа технлогија.

Pros:
1. Неспоредливо поголема брзина од WiFi (брзини од типот на стотици гигабити во секунда)
2. Десетина илјади пати поголем спектар од WiFi
3. Многу побезбедна трансмисија (мора физички да си присутен таму за било какво пресретнување податоци или piggybacking)
4. Отпорна на интерференција

Cons
1. Краток домет
2. Релативно ниска доверливост (reliability)
3. Релативно високи трошоци за имплементација
------------------------------------

@Nikola100 не мора да имаш бришан простор (LOS), LiFi како технологија користи Multipath пропагација (покрај директниот бран користи и бранови добиени како резултат на рефлексија или рефракција). Но повторно стои лимитрацијата дека треба да си во "близина" на изворот. Дополнително, во отсуство на главниот бран, брзините се страшно ограничени (нешто како 5% од потенцијалот, што е пак во рангот на 100тина Mbps).

@Astro Поради фактот што не користи радиоспектар е особено пожелна во ситуации каде и најмалото електромагнето зрачење може да претставува проблем (нуклеарни постројки, авијација, медицински и истружувачки објекти итн). Колку и дали се користи е друга работа

Дополнително технологијава може да најде примена во следниве обласити:

1. Индустрија, како замена за industrial ETH (онаму каде би било мачно/комплицирано да се инсталира мрежна инфраструктура)
2. Начин за безбеден транфер на податоци (во установи каде ради некоја причина жичана инфраструктура е проблем, или во домашна околина)
3. Сообраќај (имаше еден концепт за сите автомобили,семафори и сообраќајни знаци да комуницираат меѓу себе за споделуивање информации и безбедност при возењето(ова подразбира автопилоти или assisted driving ))

Предвидувањата беа (гледав презентација на MWC Barcelona кога ја претставија, мислам беше 2013 или 2014 не се сеќавам) дека LiFi ќе биде поефтина технологија од WiFi ама искрено појма немам дали сеуште интензивно се работи на неа и до каде се воопшто стигнати

Како технологија има голем потенцијал, прашањето е колку и дали ќе и се дозволи да се равие и да ги надмине оние детски болести (имплементација, комплексност итн) за да може да најде некоја посериозна примена на пазарот

одговори Лајк

Оптички кабел без кабел, чудо големо.

одговори Лајк

Абре кабел си е кабел, Телекабел...

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

одговори 2 лајкови

Коментирање не е дозволено.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*