Мапирање на ИТ индустријата во .мк

Издание 2022

Го комплетиравме второто мапирање на ИТ индустријата во земјава!

Анкетата ја спроведовме летово, во периодот од 15-ти јуни до 11-ти јули. Повеќе од 2.000 локални ИТ професионалци (поточно 2.237, односно 2.047 валидни) ни се потпишаа во ИТ прашалникот, а дури 1.000 во првите 24 часа! Во меѓувреме, многу работевме на анализирање и презентирање на резултатите заедно со нашите партнери во обработка на податоци, Data Masters.


Ова истражување е базирано на анкета во која учество земаа вкупно 2.237 испитаници - ИТ професионалци од земјата. Сите одговори се анонимни и дозволен беше внес на податоци само еднаш. За потребите на анкетата 2.047 одговори беа квалификувани како валидни (1.785 Програмирање / DEV / Систем администрација + 138 Маркетинг + 124 Дизајн + 190 невалидни).

При обработка на податоците беше дефиниран следниот пристап:

 • Примања помали од 10 000 ден. и поголеми од 800 000 ден. не влегуваат во калкулациите за месечни нето примања
 • Во пресметката за месечните нето примања користиме медијана а не просек поради отстапувањата во податоците
 • Во пресметката за месечните нето примања исклучени се испитаниците кои работат во странство
 • Поради обемот и различноста на работните позиции направени се групирања на истите, на пример full-stack, back-end и front-end developer спаѓаат во група Software Developer

Повиците за анкетата беа на повеќе канали: преку текстови на IT.mk, преку повик на ИТ форумот, преку органски и платени пласмани на друштвените мрежи Facebook, Instagram, LinkedIn и Twitter на официјалните канали на IT.mk како и споделување на релевантни групи (пр. Сојузен комитет на програмери, Women in Tech И сл), преку соопштенија за јавност испратени и објавени во повеќе онлајн медиуми, преку директни е-маил покани за учество до скоро сите релевантни ИТ компании во Македонија, преку директни е-маил покани до членки на здруженија како МАСИТ, АЕТМ, AMCHAM, IAB и сл.

За пријавување на грешка, ве молиме испратете е-маил на [email protected].

Лиценцирање на податоците

Сакате да ги добиете податоците во RAW формат за да може да правите ваши дополнителни анализи и да дојдете до свои заклучоци? Со купување на комерцијална лиценца ќе ги добиете податоците во RAW формат како и право да ги користите за промотивни и комерцијални цели без ограничување.

Податоците може да ги преземете и во некој од нашите Employer Branding пакети.

Бесплатна/.edu лиценца

Податоците од истражувањето се достапни бесплатно за едукативни цели и потреби. Со цел спречување на злоупотреби, податоците ќе ги доставуваме на лица со валидни .EDU (секако дека и .EDU.mk и др.) имејл адреси или по дополнителна верификација.

  Полињата означени со * се задолжителни.

  Компании и организации кои го поддржаа истражувањето со купување на комерцијална лиценца:

  Филтрирај

  Бренд

  Цена

  Залиха

  Попуст

  Во соработка со

  Нексио Компјутери