Запознајте го Јордан Стојановски, пензионираниот финтек експерт кој ги руши бариерите во Web3

Јордан Стојановски

Шеесетгодишниот Јордан Стојановски не е вашиот секојдневен пензионер. Како ветеранот во финансискиот сектор, Стојановски остава силни впечатоци во Web3 просторот последниве неколку години, спојувајќи го неговото 30+ годишно искуство во технолошката индустрија. Причината зад ова е неговата силна страст за истражување, но и како што објаснува, желбата да се „забавува“ со работа на различни Web3 проекти.

Патувањето на Стојановски во САД започна со Мичиген, каде што и продолжи со постдипломски студии, за на крајот да заврши Њујорк, првенствено поради неговата вклученост во финансиската индустрија. Неговата кариера опфаќа различни аспекти на технологијата, од проучување дизајн на компајлери преку водење на инвестициски фонд, па сѐ до рано пензионирање на 45 години. За сето ова време Стојановски во ниеден момент не престанува да ја одржува неговата професија како хоби. Интересен дел од неговата приказна е и поседувањето на доменот jordan.com, нешто што го симболизира неговото стратешко размислување и трпение.

Подоцна, неговото вклучување во Web3и блокчејн просторот беше поттикнато од неговиот интерес за комплексноста на компјутерите, криптографијата и потенцијалот кој доаѓа од личниот суверенитет. И покрај првичниот скептицизам за Биткоин, тој повторно го посети концептот во 2016 година, и навлезе во светот на децентрализираните автономни организации (DAO) и DeFi.

Во интервјуто за IT Logs, Стојановски раскажува за патувањето кое започна од неговите рани денови на студирање компјутерски науки во Љубљана, па сè до неговите неодамнешни достигнувања во проектите за децентрализирани финансии (DeFi) и zero-knowledge (ZK).

IT Logs: Дали би можеле да споделите малку за Вашето потекло, почеток и претприемачка кариера и да ни кажете како завршивте во Њујорк?

Јордан Стојановски: Се преселив во САД за да продолжам со постдипломски студии. Живеев во Мичиген 10 години, но поради мојата вклученост во финансиската индустрија, логично беше да се префрлам во Њујорк. Исто така, беше забавно да се биде во Њујорк на таа возраст.

Како го стекнавте вашето 30+ годишно учество во технолошката индустрија и како ова патување ве донесе онаму каде што сте денес?

Студирав компјутерски науки во Љубљана, компјутерски науки во Универзитетот Вејн Стејт, во Детроит. Потоа, продолжив на Универзитетот во Мичиген во Ен Арбор за докторат, но се откажав при самиот крај. Причината за откажувањето беше деловна можност која исто така се покажа неуспешна на крајот. Почнав рано да го негувам мојот интерес за математика, електроника и компјутери. Уште на млада возраст се натпреварував во математика, физика и компјутерски науки. Имав интереси и резултати во дизајнот на компајлерот (напишав компајлер пролог за институтот Јозеф Стефан), автоматизирани модели за тргување и вештачка интелигенција (развиени трговски платформи за комерцијални и сопственички и трговски модели засновани на математички набљудувања и машинско учење), водев мал хеџ-фонд со 2 -4 партнери. Да, рано се пензионирав, на 45 години, а мојата професија зазема форма на хоби. Тоа не значи дека понекогаш не работам интересни проекти.

Има една интересна приказна за вашата сопственост на веб-страницата jordan.com – можете ли да ни кажете некои детали за самата приказна?

Имав огромна листа на достапни домени околу 90-тите години, но еден пријател ме убеди да не ја чепкам. Сепак, успеав да го добијам доменот jordan.com затоа што Јордан е, нели, моето име. Имаше многу заинтересирани за доменот, но понудите беа исклучително ниски. Сфатив дека морам да го паркирам доменот со рекламна агенција за да можам да ја покажам неговата вредност. Сфатив дека морам да изградам агрегатор за рекламирање за да ги максимизирам приходите и така и направив! Немав намера да го водам како бизнис, туку само да ја подобрам вредноста на доменот. Кога Најк ми пријде, успеав да покажам пристоен приход и да преговарам за профитабилна продажба. Морав да бидам трпелив, па така ова се исплатеше дури по скоро 15 години.

Што мотивираше еден пензиониран експерт за финансиско работење да навлезе во светот на Web3 и блокчејн?

Бев заинтересиран за сложеноста која произлегува од компјутерските пресметки и криптографијата, нешто што беше тесно поврзано и со мојата нереализирана докторска работа. Од друга страна беше и технологија која пушта корени во блокчејн и ZK криптографија. Ова ме заинтригира и ми остави впечаток на интересна тема. Го разгледав и Bitcoin кон крајот на 2010 година, и, за жал, не верував дека ќе биде нешто од него, врз основа на нивната нестабилност и компликација при користењето. На филозофски план, јас верувам во личниот суверенитет и во тоа дека парите и државата не треба да се мешаат, бидејќи гледам дека се зголемува тоталитаризмот во светот. Околу 2013 година повторно ја разгледав идејата за Bitcoin, па дури и се обидов да започнам проект со неколку пријатели, со кои не успеавме да собереме средства. Повторно ја испуштив можноста, барем до 2016 година кога ги видов првите потенцијали на DAO и DeFi. Работам на многу „играчки“ без да размислувам како да ги комерцијализирам, и сето тоа го правам како хоби.

Како гледате на развивањето на веб3, особено во текот на изминатите неколку години, и како тоа се поклопува со вашите сопствени очекувања за веб3 индустрија? Која е вашата долгорочна визија за индустријата?

Web3 е во рана фаза, но покажува многу брз технолошки раст. Изненаден што масовното прифаќање сè уште не е тука. Имам големи надежи дека во следниот пазарен циклус ќе има финансиска привлечност кон него, што ќе го привлече вниманието и усвојувањето на неговата функционалност. Тука е да остане, сигурно.

Кои лични вредности или верувања ја поттикнуваат Вашата страст за работа во веб3?

Морам да признаам, забавата е мојот главен личен двигател. Едноставно ја сакам својата професија и без разлика на финансиската добивка, уживам да се посветувам на неа. Тоа е совршен афродизијак за мојата склоност кон математика и програмирање. Во исто време, како што старееме, сите стануваме „филозофи“, а јас не сум исклучок. Моите верувања во личниот суверенитет, приватност и антитоталитаризам се засилени бидејќи гледам дека оваа технологија може да ги направи тие верувања реалност.

Kои општествени проблеми можат ефективно да бидат решени од страна на Web3 технологиите?

Нашиот монетарен систем е контролиран од неколку бирократи во САД. Нивната неспособност и алчното чувство за право штети на финансиската благосостојба на целиот свет. Тоа мора да престане, а Web3 може да понуди добро решение. На почесен и пофер начин, Web3 може да помогне не само како форма на монетарен систем, туку и како куп финансиски алатки за позајмување, размена, тргување, хеџирање итн.. Потоа доаѓа суверенитетот на поединци и народи (не само на земјите): монетарниот систем е вооружен, а бирократијата и корупцијата влијаат на нашиот секојдневен живот. DAO и децентрализацијата ќе овозможат поедноставување, транспарентност и финансиски суверенитет на померитократски начин.

Кои би биле предизвиците за мејнстрим усвојувањето на Web3 технологиите?

Верувам дека главните пречки не се од технички аспект. Пречките се всушност лошите актери кои се обидуваат да го запрат напредокот. Владите се обидуваат да воспостават CBDC (дигитални валути на централната банка), кои немаат никаква врска со децентрализацијата, суверенитетот па дури и блокчејнот. Од страв да не се загрозат старите корумпирани начини, регулаторните тела ќе се обидат да го блокираат напредокот. Ова е двојно вистинито во САД. Поради стравот од губење на статусот на резерва во долари, владата ќе се обиде да го блокира технолошкиот напредок, па дури и да ги прикаже во лошо светло оние што стојат зад целата идеја.

Еден од вашите најнови хакатонски проекти, Sarma, освои повеќе награди на ETH Global Istanbul. Кои се некои конкретни случаи на употреба или сценарија каде Sarma произлегува особено корисна?

Sarma е алатка за општа намена, замислена да ја олесни приватноста и приватното извршување на EVM (Виртуелни машини Ethereum) и други VM со блокчејн во иднина. Блокчејновите се целосно транспарентни и кога има потреба од приватност, криптографијата со Zero Knowledge може да помогне. Во спротивно, не може да се стават сопственички деловни информации, трансакции и пресметки на блокчејнот. Не е потребна само приватност, туку и докази за валидноста на пресметките надвор од синџирот. Поради механизмите за консензус, кои бараат мноштво учесници да го дуплираат истото извршување, блокчејновите се бавни и неефикасни. Но, ако некој може да докаже дека извршил одредено извршување како што е опишано, блокчејнот може да обезбеди соработка на чесен, суверен и некорумпиран начин, на приватен начин доколку е потребно.

Технички, веќе постојат приватни блокчејнови за извршување, како што се Aleo, Aztec и Mina, но EVM е најпопуларната платформа и најголемиот дел од капиталот на DeFi е распореден на EVM. Sarma ќе овозможи приватно извршување на EVM, со минимални трошоци.

Можете ли да споделите некои од најзначајните достигнувања во вашата кариера и како овие награди влијаеле на вашиот пристап кон работата?

Не сум сигурен дека она што го правам е кариера – но е дефинитивно забавно. Наградите не влијаат толку колку што привлекуваат внимание. Порано, кога гледав на сево ова како на „кариера“, наградите привлекоа инвестиции. Сега, тие привлекуваат внимание, па можам да запознавам истомисленици и да се дружам и да разменувам идеи. Имам 60 години и живеев во стариот свет, каде што сѐ беше доверливо. Сè што направив беше „деловна тајна“ и многу сум среќен што сега можам да споделам сè. Дозволете ми да се обидам: Бев горд на моите награди за натпревари по математика и физика како студент. Потоа, компајлерот Prolog што самостојно го развив во раните 20-ти ме направи многу среќен. Развив неколку алатки за автоматско тргување и позајмив многу идеи од физика и математика во моделирање на пазарни однесувања – тоа беше забавно и профитабилно. Среќен сум и што на моја возраст моите хакови се препознаени и наградени на хакатоните. Ова можеби е клише, но јас сум многу среќен што моето достигнување ги мотивира моите деца да бараат знаење.

Сте учествувале на различни хакатони со вашата ќерка. Работењето како тим на татко и ќерка е уникатно, што би кажале за искуството кое произлегува од заедничко соработување на бројни проекти за кодирање?

Децата обично не ги слушаат нивните родители. Ова малку го смени тоа во нашиот случај, а јас уживам да поминувам време со неа во таков амбиент. Таа е брза и смела, додека јас преанализирам сè уште пред и да почнам. Заедно, овие разлики се компензираат.

Дали генерацискиот јазол носи уникатна перспектива на проектите на кои работите?

Да, и, како резултат, мојот ум станува помлад. Таа бестрашно скока во сѐ и јас викам дека сакам „да пробам и јас“.

Дали би можеле да споделите малку за најистакнатите DeFi и ZK проекти што сте ги развиле, со кои предизвици се справуваат и кој е вашиот план за нив?

Повелете листата на моите хакови (на хакатоните) во изминатите 2 години: https://jordan-public.github.io/ . Учам додека одам, но сите тие се вртат или околу подобрувањето на размената, пружање потпора, ликвидацијата и oracles, бидејќи немам ништо против финансиските конструкции или ZK. Во ZK сум како дете во слаткарница и не знам точно во кој правец да одам, но ми се допаѓаат неговите апликации (гласање, secret oracle) како и алатките (Sarma). Претходно користев вештачка интелигенција и како развивач и како корисник, и имам едно пробивање со вештачката интелигенција (UMAIA) и веројатно, како повеќе читам за ова, така ќе се појавува и во областа на ZKML (ZK Machine Learning). Поминувам многу време на учење ZK математика и сигурен сум дека нешто ќе излезе од тоа. Би сакал да верувам дека имам здрав разум за тоа што е потребно и корисно како производи, но не брзам да направам бизнис од тоа. Јас само хакнувам како критика на идеите и производите што ги гледам наоколу и сигурен сум дека нешто ќе се појави. На крајот ќе бидам одговорен да ги следам овие идеи или можеби да му помогнам на некој друг да ги реализира. Добивам понуди за грант и VC разговараат со мене, но имам научено да сум трпелив.

Зборувајќи за одредени сегменти од индустријата, како гледате на развојот на иднината на децентрализираните финансии и каква улога играат овие протоколи? Особено сега откако е одобрен Биткоин ЕТФ…

Верувам дека одобрувањето на Bitcoin ETF е добро за пазарот на кратки стази, но е штетно за подалечна иднина. Зошто треба некој да добие акции на ЕТФ наместо вистински on-chain биткоин? На крајот, алчните корпоративни актери ќе почнат да продаваат акции на ЕТФ без вистински Биткоин зад нив и ќе ги измамат сопствениците. Погледнете го златото – инструментите за финансиско злато се продаваат во огромни множители на количината на вистинско злато. Пензиските фондови се принудени да одржуваат ЕТФ затоа што „не им е дозволено“ да чуваат вистински биткоини. Тоа е затоа што сопствениците на фондовите се третираат во сам старт како криминалци, а вистинските криминалци како спасители.
Но, на краток рок, ETF-овите ќе ја забрзаат свесноста, а со тоа и усвојувањето на DeFi, иако на имателите на ETF не им е дозволено да го допираат DeFi.

Соработката е клучна во технолошката индустрија. Како пристапувате кон соработката со други проекти или претприемачи во веб3 просторот?

Соработката е најголемото достигнување во софтверската индустрија воопшто, но компонирањето без дозвола во web3 ја подигна соработката на ново ниво. Отворениот код и лиценцирањето со отворен код е одлично, но ние можеме подобро – преку компонирање без дозвола. Во web3, ако произведам протокол DeFi што е во интеракција со други протоколи без дозвола, не мора да склучувам деловен договор или да барам лиценца за да се интегрирам со нив. Не мора никого да прашувам и не се потребни никакви дозволи – само состави. Uniswap не знае ни колку протоколи се интегрирани со нив. Тоа носи и го подобрува бизнисот за сите (ненамерно!) вклучени страни.


Доколку сте заинтересирани за соработка со Јордан и неговата компанија, погледнете ги следните огласи:

Платена пракса за имплементација на AI и работа на DeFI проекти

Хонорарен соработник за AI и DeFI проекти

Стани премиум член и доби пристап до сите содржини, специјален попуст на над 2.200 производи во ИТ маркет, верификуван профил и можност за огласување на ИТ Огласник. Плус ќе го поддржиш медиумот кој го градиме цели 16 години!

basic

членство

42 ден./мес

зачлени се

1337

членство

125 ден./мес

зачлени се
* плаќањето е на годишно ниво

Доколку веќе имаш премиум членство, најави се тука.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk