Копањето на криптовалути загадува со е-отпад колку Холандија

Копањето на дигитални криптовалути е цела индустрија, и иако наизглед нема поголемо влијание на животната средина, тоа сепак не е точно. Криптовалутите загадуваат со застарена електроника подеднакво како држави и може да се спореди на пример со Холандија, велат истражувачите Алекс Девриј и Кристијан Стол.

Ова веројатно и не треба да биде изненадување со оглед на тоа дека колку е понов хардверот толку се подобри и перформансите, па редовните промени се неопходни. Процените велат дека во просек опремата за копање криптовалути се менува на 1,29 години. Како последица на редовните надградби остануваат 37 000 тони е-отпад или 272 грама е-отпад по трансакција, вели BBC.

Кога дигиталните криптовалути се во прашање често се зборува за потрошувачката на електрична енергија и на влијанието на животната средина како последица на ова. Зголемувањето на е-отпад како последица на машините за копање крипто валути всушност може да биде и помал проблем од стандардните компјутери ако се рециклира. Голем дел од уредите отпаѓа на ладилници кои одлично се рециклираат, секако ако има интерес за рециклирање.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments