Ќе се развиваат алатки за едукација и заштита на децата од штетниот Интернет

Во наредниот период ќе се отвори линија за помош која ќе го зголеми знаењето на родителите и децата за самозаштита, како и да ги насочи лицата кои сакаат да пријават детска порнографија на интернет, вели ИТ министерот, Иво Ивановски по состанокот на новото Советодавно тело за заштита на деца и млади од нелегални содржини на интернет.

Линијата за помош е дел од мерките кои ќе ги опфати новиот проект за заштита на децата. Клучни области за грижа опфатени со овој проект се нелегалната содржина, детската порнографија, онлајн додворувањето, говорот на омраза и заштита на личните податоци. Покрај заштита на децата ќе бидат едуцирани и постарите преку Центар за подигнување на свеста кај локалното население.

„Ќе се фокусираме на развојот на едноставни и робусни алатки за пријавување од страна на интернет заедницата, развој и имплементација на соодветни алатки за подесувањата за приватноста според возраста, како и поширока употреба на класификацијата на содржините и поширока достапност и употреба на алатките за родителска контрола.“, вели претставникот на Интернет хотлајн провајдер Македонија, Виолета Ѓорѓиевска.

На првиот состанок на Советодавното тело за заштита на деца и млади од нелегални содржини, загрозувања и активности кои постојат на Интернет, присутни беа претставници од Единица за компјутерски криминал при МВР, Агенцијата за електронски комуникации, Дирекцијата за заштита на личните податоци, Македонската асоцијација за информатички технологии (МАСИТ), како и од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – ФИНКИ.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

ит кариера

Matrix IT Global Services Macedonia

Software Developer

Matrix IT Global Services Macedonia

Backend Developer

види ги сите огласи на kariera.it.mk