ИТ Индекс: Intertec – компанија која нуди комплетен развој на продукти

Avatar img-thumbnail img-circle

во feature, Интервјуа, ИТ.МК

(Овој текст е дел од серијалот на IT.mk кој има за цел да ги промовира локалните компании кои се присутни на сервисот ИТ Индекс)


ПРОФИЛ

1. Датум кога официјално започнавте со работа:
Официјалното отворање на компанијата е во Март 2015 година.

2. Од кого е основана компанијата?
Intertec е 100% македонска компанија основана од Димитар Силјановски, наш иселеник во Германија кој живее и работи во Минхен.

3. Првиот производ или услуга која ја понудивте и успешно продадовте:
Од самото основање компанијата работи како стратешки партнер на Global Savings Group, фирма основана од Deutsche Telekom, Rocket Internet, HV Holtzbrinck Ventures и други познати инвеститори од Германија.
Продуктот кој го работиме се базира на Couponing и Affiliate network бизнис моделот. Global Savings Group моментно е лидер во оваа област во светски рамки на што сме особено горди. Од ова партнерство произлегоа и неколку други помали продукти во областа на Travel Deals, Betting и ред други кои полека но сигурно го освојуваат светскиот пазар.

4. Колку луѓе броеше вашиот првичен тим?
Почетоците беа прилично стандардни, започнавме со неколку луѓе во првиот месец (1-2 девелопери и 1-2 тестери) но набрзо, во следните неколку месеци го зголемивме тимот за уште десетина вработени.

5. Колку вработени сте сега?
Моментно во Intertec се вработени скоро 70 професионалци од сите области во ИТ индустријата.

6. Кои се услугите и производите во кои специјализирате?
Како што ни е и слоганот – Product Development Company, ние сме фокусирани на комплетен развој на продукти заедно со нашите клиенти и партнери. Тоа подразбира дека нашите вработени се целосно интегрирани со клиентите во делот на UX Research, User Testing, Product Management, Architecture Definition & Designs, Development, Testing, Delivery, Post Delivery Services (Customer Support & User Onboarding).

7. Што е тоа што мислите дека ве разликува од вашата конкуренција?
Како што образложивме во претходното прашање, ние нудиме една палета на комплетна интеграција со нашите клиенти. Тоа е сосема различен пристап од оној класичен OutSource кој го нудат Software Development компаниите во Македонија. Работиме на градење на стратешки интегрирани тимови заедно со нашите партнери што ни овозможува успешна и долгогодишна соработка. Вработените исто така се дополнително мотивирани и ја гледаат шансата да се фокусираат и да ги усовршуваат технологиите во кои работат, а со тоа и да напредуваат во својата кариера работејќи на еден клиент.

8. Кои се клиентите со кои соработувате?
Главен клиент моментално е Global Savings Group. Од другите клиенти би го издвоиле Salamander каде што веќе започнавме да работиме на дигитализација на нивните процеси. Другите клиенти се релативно помали компании (Startup) кои сѐ уште не се познати на нашиот пазар, но се надеваме дека истите ќе пораснат во светски фирми кои сите ке ги знаат.

9. Што е тоа што би промениле на сегашната македонска ИКТ сцена ако имате неограничени ресурси?
Доколку имаме неограничени ресурси би отвориле универзитет, или една по сериозна академија за технологиите и сервисите кои сега недостасуваат. Мислиме дека доколку не се промени нешто многу по драстично, Македонија ќе остане поназад од европските земји со развој на квалитетен кадар во високо технолошките области како:

● Machine Learning & Artificial Intelligence
● Big Data & Business Intelligence
● Embedded Development
● Blockchain development

Ние увидовме дека покрај горе-наведедните технологии, недостасува кадар во областите: Product Management, User Experience, App/Web UI Design, Performance Marketing, Data Analysts па дури и Business Development. Тоа се кадри кои на жал ниеден од нашите факултети не ги произведува и сметаме дека доколку не се воведат нови програми истите нема да можеме да ги генерираме и нудиме на светските пазари.

10. Што ќе работи Intertec во 2023 година?
Intertec ќе работи на дигитализација на германскиот пазар каде што ќе соработува со Large Enterprises компании и заедно со нив ќе ги градат дигиталните продукти кои ќе се користат насекаде во светот.

11. Споделете еден “fun fact” за Вашата компанија.
Имаме неколку интересни факти кои би сакале да ги споделиме. Првиот е дека во три години постоење Intertec три пати ги смени своите канцеларии, а тоа се должи на брзиот раст на компанијата. Вториот интересен факт е дека повеќе од половината вработени доаѓаат со велосипеди на работа што не прави посебно горди што успеваме да влијаеме на животната средина. Третиот факт што сакаме да го издвоиме е една традиција која трае од основањето на компанијата. Секој Петок по завршувањето на работните обврски во 17:00 часот стартува нашиот така наречен “Beer O’Clock”. Пиво и грицки за сите вработени за уште една успешно завршена работна недела. :-)

Официјален сајт:
http://www.intertec.io/

Intertec на друштвени канали:

Facebook / LinkedIn / Instagram

Посетете го профилот на Intertec на ИТ Индекс.


Знаеш компанија која треба да ја додадеме на ИТ Индекс? Кликни тука и Предложи компанија.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments