Гулаби сo сензори во ранче ќе го мерат квалитетот на воздухот во Лондон

Загадувањето на воздухот е голем проблем во Лондон, но Plume Labs најде иновативен начин како да се споделува релевантни информации и да ги информираа граѓаните. Гулаби со ранче на грб ќе го чуваат воздухот во Лондон, а во ранчето ќе бидат прикачени сензори кои го мерат квалитетот на воздухот. Резултатите се презентираат преку Android и iOS апликации.

Проектот Pigeon Patrol U.K. е дело на Plume Labs, а резултатите од мерењата ќе бидат споделени на Twitter на @PigeonAir. Сензорот тежи 25 грама, а може да го измери нивото на азот-диоксид, но има и GPS сензор кој ќе овозможи креирање на мапа на загадувањето.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments