ФИТР грантови: Гигабел Компјутерс – решение за одржување и следење на работата на фискалните апарати

Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија од 79-те добитници на последниот повик за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите.

ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании од ИТ секторот и нивните одговори ќе ги објавиме како што пристигаат.Споделете со нас неколку информации за вашата компанија… кога е основана, примарна дејност, тековни клиенти или слично; или ако е ново основана, која е структурата и од кого е основана?

Гигабел-Компјутерс е компанија која дејствува во ИТ секторот, нејзини примарна дејност е развој и одржување на софтвер, со кој фирмите ќе можат на многу полесен начин да ги извршуваат своите бизнис продажби. Нашата фирма е концентрирана стриктно во изработка на софтвер кој ќе придонесе за олеснување на работата на нашите клиенти.

Дали може да ни кажете нешто повеќе за проектот за кој добивте финансии од ФИТР? За каков точно проект станува збор?

Бараните средства од Фондот ќе се користат за развој на Cloud fiscal management system – чија главна цел ќе биде подобрување на услугите кон крајните корисници преку транспарентно следење на сите активности кои се преземаат за одржување на фискалните апарати и исто така за реализација на нивната работа (бизнис).

Ќе се погрижиме и за одржување на тие апарати и снабдување со апарати и софтвер за потребите на компаниите.

Колку време и до кој степен е во развој? Кога најрано би можеле да очекуваме MVP (minimum viable product) од продуктот достапен за јавноста?

Продуктот е во развојна фаза каде што се проверуваат сите точки од концептот и потребниот хардвер. Пилот-продуктот ќе биде достапен на почетокот на 2019 година како тест период.

Колку ќе ви помогнат дополнителните финансии од страна на ФИТР? Во кои делови од проектот поточно ќе ви помогнат финансиите од Фондот?

Дополнителните финансии од Фондот ќе ни бидат од голема помош, најголемиот дел од нив ќе користи за развој и одржување на апликацијата. Овие средства исто така ќе придонесат освен во развивање на нови апликации, исто така ќе придонесат и за креирање на нови работни места.

Дали производот/услугата што планирате да го развиете е за домашен или интернационален пазар? Која е вашата примарна целна група?

Производот е наменет за македонскиот пазар, но секако ќе има можност да се пласира и во регионот. Примарна целна група се поголемите корисници на фискалните апарати.

Нешто дополнително што би сакале да додадете?

Со развојот на оваа алатка пред се корисниците на фискалните уреди ќе имаат многу јасна слика за тоа во каков статус им се фискалните уреди, исто така и сите други барања за било каков сервис (услуга) ќе имаат олеснувачки околности со тоа што нивните барања ќе можат да ги испратат онлајн и нема да губат време.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk