Прв златен медал во историјата за македонски учесник на Балканската олимпијада по информатика

во Вести

Благојче Павлески, ученик од Прилеп е добитник на првиот златен медал за македонски учесник на Балканската олимпијада по информатика во историјата. Тој е ученик во во четврта година во ПСУ „Јахја Кемал“ во Скопје. Македонскиот тим на натпреварот беше во состав Благојче Павлески, Марко Таневски, Андреј Шеќеров и Тео Китановски. Лидери на тимот беа д-р Емил Станков и Мартин Динев од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ). Средношколците успеаја да освојат еден златен и еден сребрен медал, и една олимписка пофалба.

Вториот медалист во македонската репрезентација е уште еден ученик од Прилеп, Марко Танески. Тој успеа освои сребрен медал. Андреј Шеќеров  од Скопје, освои олимписка пофалба.

Балканска олимпијада по информатика (БОИ 2021), се одржа од 24-ти до 29-ти ноември во Шумен, Бугарија. Резултатот кој го постигнаа македонските натпреварувачи оваа година е највисок во речиси 30 годишната традиција на ова натпреварување.

Покрај турнирот за средношколци натпреварот имаше и дел за јуниори. На натпреварот за јуниори, Сара Стефановска, ученичка од Крива Паланка освои бронзен медал.

Нашите претставници на Балканската олимпијада по информатика, групирани во повеќе тимови, беа во состав:

Поради пандемијата оваа година натпреварите се одржаа онлајн. На настанот учествуваа 37 најдобри средношколци во областа на компјутерските науки. Натпреварувачите се избрани на годишните национални натпревари во програмирање во: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Кипар, Грција, Македонија, Молдавија, Романија, Србија и Словенија.

„Резултатот остварен на овој натпревар претставува продолжување на традицијата на успешни претставувања на Македонија на интернационалните информатички олимпијади во последниве десетина години и уште една нова потврда за знаењата и вештините од областа на компјутерските науки што ги поседуваат нашите ученици.

Според мене, успехот се должи на напорите на Здружението редовно да работи со талентираните ученици, како и воведувањето на информатиката и темите од програмирање во основното и средното образование во првата половина на претходната деценија“, вели д-р Миле Јованов претседател на Здружението на информатичари на Македонија.

Следната Балканска информатичка олимпијада ќе се одржи во Љубљана, Словенија.

Kоментари на статија (0)Што се дискутира на ИТ форум...

Нема одговори сè уште.

Loading new replies...


Благојче Павлески, ученик од Прилеп е добитник на првиот златен медал за македонски учесник на Балканската олимпијада по информатика во историјата. Тој е ученик во во четврта година во ПСУ „Јахја Кемал“ во Скопје. Македонскиот тим на натпреварот беше во состав Благојче Павлески, Марко Таневски, Андреј Шеќеров и Тео Китановски. Лидери на тимот беа д-р Емил Станков и Мартин Динев од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ). Средношколците успеаја да освојат еден златен и еден сребрен медал, и една олимписка пофалба.

Вториот медалист во македонската репрезентација е уште еден ученик од Прилеп, Марко Танески. Тој успеа освои сребрен медал. Андреј Шеќеров од Скопје, освои олимписка пофалба.

Балканска олимпијада по информатика (БОИ 2021), се одржа од 24-ти до 29-ти ноември во Шумен, Бугарија. Резултатот кој го постигнаа македонските натпреварувачи оваа година е највисок во речиси 30 годишната традиција на ова натпреварување.

Покрај турнирот за средношколци натпреварот имаше и дел за јуниори. На натпреварот за јуниори, Сара Стефановска, ученичка од Крива Паланка освои бронзен медал.

Повеќе > Прв златен медал во историјата за македонски учесник на Балканската олимпијада по информатика ⋆ IT.mk

одговори 5 лајкови

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments