Кога AI ќе згреши: Алгоритам наштети на стотици семејства во Холандија

На почетокот на 2021-ва година како последица на скандал во кој илјадници семејства беа неосновано обвинети за измама за примање на детски додаток, тогашниот состав на холандската влада поднесе оставка. Причината поради која овие семејства беа погрешно обвинети е пропуст во вештачката интелигенција која била користена за софтверот за распределба. Ова веројатно е единствен случај во кој вештачката интелигенција имала некаква улога во промената на власта во некоја држава, барем досега… За секое барање за […]

Оваа содржина е заклучена и наменета за it.mk премиум членови.

basic

годишно членство

1.500 ден.

зачлени се

1337

годишно членство

3.000 ден.

зачлени се

Поддржете го IT.mk со активирање на премиум членство и добијте пристап до ексклузивни содржини, добри ИТ зделки и други изненадувања.

Доколку веќе имаш премиум членство, најави се тука.

види ги сите огласи на kariera.it.mk