ИТ Кариера профил: Игор Кировски од Closer Consulting

ИТ Кариера профил е серијал преку кој ќе ја претставиме ИТ заедницата, начинот на работење, функционирање и динамиката на луѓето во ИТ секторот. 


1. Што работиш моментално и кои се твоите одговорности?

Моментално сум на обука во ИТ компанија која се занимава со BI (Business Intelligence). Работиме напредна аналитика на податоци, нивно зачувување, како и визуелизација на истите.

2. Прати ни фотографија од твојата работна средина (без средување 😃)

3. Од каде научи да програмираш – факс, курсеви, или учење на своја рака?

Би рекол од се’ по малку. Но, секако најмногу од факултет.

4. Кои се 5-те сајтови кои најмногу ги посетуваш?

4.1 Facebook

4.2 YouTube

4.3 Сервисите на ФИНКИ

4.4 Меилови (gmail, outlook, yahoo)

4.5 stackoverflow.com

5. Кој е твојот омилен technology stack?

SQL Server и MS Office.

6. Омилена алатка/софтвер?

Task reminders (пр. SplenDO).

7. Неколку мудри зборови како совет за оние кои сакаат да започнат со програмирање…

Пред се’ би рекол дека е најважно да знаат во кој домен од програмирањето да се определат. Затоа што многу луѓе кои не се вбројуваат во оваа категорија (инженери, програмери), кога ќе се спомне програмирање, размислуваат линеарно, односно мислат дека е една строго дефинирана работа. Тоа е исто како некој да ве праша со што сакате да се занимавате во животот, и вие да му одговорите со економија.
Откако точно ќе се определат кој е нивниот домен, тогаш е најважно да најдат соодветни онлајн курсеви (ги има многу), да се стекнат со основно знаење и потоа да најдат соодветен ментор. На крајот, да читаат многу книги поврзани со нивното избрано поле.

8. Неколку мудри зборови како совет за твоите колеги во индустријата…

Следете го развивањето на технологијата и гледајте да не заостанете. Учете постојано нешто ново и обидете се да предвидите кое поле од ИТ технологијата ќе биде најпросперитетно во иднина.

9. Доврши ја реченицата: Иднината на програмирањето е…

Овде мислам дека не мислиш строго само за програмирањето, затоа што програмирањето е само куцање код и ништо повеќе :). Во таа насока би одговорил, иднината на ИТ индустријата е во AI (artificial intelligence).


Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk