w3af – Конструкција за Напад и Ревизија на Веб Апликации

Во овој пост ќе зборувам за самиот наслов…Се работи за конструкција наречена w3af или “Web Application Attack and Audit Framework”, креирана од страна на Андрес Рианчо (Andres Riancho) кој е сигурносен истражувач и основач на компанијата Bonsai Information Security (http://www.bonsai-sec.com).

Се работи за алатка со чија помош полесно пронаоѓаме или експлоатираме некоја ранливост во веб апликациите. Може да дојде како добра опрема за оние што се занимаваат со пен-тестирање па и пошироко ;).

Алатката е креирана во Python и е достапна за Windows и Linux корисниците. Тука ќе зборувам за Linux верзијата, поточно за инсталација и работа врз Fedora 10 (Cambridge).

Ја преземаме алатката од официјалната веб страна: http://w3af.sourceforge.net/#download [18.2 MB]

Откако ја имаме Linux верзијата (w3af_1.0-rc1.tar.bz2), одиме со отпакување и инсталација на неколку модули.


[[email protected] lqwrm]# tar -xjf w3af_1.0-rc1.tar.bz2

[[email protected] lqwrm]# cd w3af

За да продолжиме понатаму, треба да инсталираме неколку модули што ќе ни бидат потребни за работа со w3af конструкцијата.

Потребни модули:

— Python 2.5
– fpconst-0.7.2
– pygoogle
– nltk
– SOAPpy
– pyPdf
– Beautiful Soup
– Python OpenSSL
– json.py
– scapy
– python sqlite3
– graphviz
– pygtk 2.0
– gtk 2.12

Бидејќи во самиот ОС веќе е вграден Python + некои од споменатите додатоци, направив вака:


[[email protected] w3af]# yum -y install pyparsing
[[email protected] w3af]# yum -y install pydot
[[email protected] w3af]# yum -y install pyOpenSSL
[[email protected] w3af]# yum -y install SOAPpy
[[email protected] w3af]# yum -y install pyPdf


Потоа:


[[email protected] w3af]# cd extlib;cd fpconst­0.7.2;python setup.py install;cd ..;cd pygoogle;python setup.py install;cd ..;cd nltk;python setup.py install;cd ..;cd SOAPpy;python setup.py install;cd ..;cd pyPdf;python setup.py install;cd ..;cd ..

[[email protected] w3af]#


И тоа би било тоа. Сега ги имам сите потребни фајлови за стартување на алатката. w3af може да се стартува во 2 модови. GUI и во конзола. Првин ќе го стартуваме GUI модот.


[[email protected] w3af]# python w3af_gui
Starting w3af, running on:
Python version:
2.5.2 (r252:60911, Sep 30 2008, 15:41:38)
[GCC 4.3.2 20080917 (Red Hat 4.3.2-4)]
GTK version: 2.14.7
PyGTK version: 2.13.0

w3af - Web Application Attack and Audit Framework
Version: 1.0-rc1 (from SVN server)
Revision: 0
Author: Andres Riancho and the w3af team.


Од дадените опции или методи, можеме да го избереме саканиот профил зависно од потребите на скенирањето како и начинот на принтање на резултатите. Го избрав IT.com.mk како тест мета, за почеток :P

Потоа подесуваме неколку опции и започнуваме со скенирање…
Додека стартување во конзола би изгледало вака:


[[email protected] w3af]# python w3af_console
w3af>>> help
|-----------------------------------------------------------------------------|
| start
| Start the scan.
|
| plugins
| Enable and configure plugins.
|
| exploit
| Exploit the vulnerability.
|
| profiles
| List and use scan profiles.
|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| http-settings | Configure the HTTP settings of the framework.
|
| misc-settings | Configure w3af misc settings.
|
| target
| Configure the target URL.
|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| back
| Go to the previous menu.
|
| exit
| Exit w3af.
|
| assert
| Check assertion.
|
|-----------------------------------------------------------------------------|
| help
| Display help. Issuing: help [command] , prints more
|
|
| specific help about "command"
|
| version
| Show w3af version information.
|
| keys
| Display key shortcuts.
|
|-----------------------------------------------------------------------------|
w3af>>>

w3af>>> target
w3af/config:target>>> set target http://it.com.mk
w3af/config:target>>> back
w3af>>> plugins
w3af/plugins>>> audit xss
w3af/plugins>>> back
w3af>>> start
Found 3 URLs and 3 different points of injection.
The list of URLs is:
- http://it.com.mk
- http://it.com.mk/forum/login.php?do=login
- http://it.com.mk/index.php
The list of fuzzable requests is:
- http://it.com.mk | Method: GET
- http://it.com.mk/forum/login.php?do=login | Method: POST | Parameters: (redirect, do, vb_login_password, vb_login_md5password_utf, vb_login_md5password, forceredirect, s, cookieuser, vb_login_username)
- http://it.com.mk/index.php | Method: GET | Parameters: (Itemid, option, searchword)
Starting xss plugin execution.
Finished scanning process.
w3af>>> version
w3af - Web Application Attack and Audit Framework
Version: 1.0-rc1 (from SVN server)
Revision: 0
Author: Andres Riancho and the w3af team.
w3af>>>

Авторот има додадено и неколку додатни алатки кои можат да ни помогнат во понатамошно истражување како и нивно поврзување со конструкцијата кои се наоѓаат во папката tools/.

За повеќе информации околу оваа алатка и нејзино користење можете да погледнете во папката readme/ како и да ги погледнете демо видеата на официјалната страна: http://w3af.sourceforge.net/videos/video-demos.php

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk