Twitter започна да банира корисници кои твитаат на кирилица, погодени граѓани на Бугарија

Се чини дека Twitter претера во напорите да ги отстрани објавите на руските тролови. Микроблогот започна со опомени за сите кои твитаат на кирилица. Најпогодени се граѓаните на Бугарија кои твитаат на кирилица. Twitter им испорачува пораки во кои укажува дека практиката наликува на руски линк профили.

За доаѓање на оваа листа има повеќе услови кои треба да бидат исполнети. Пример, покрај кирилично име, потребно е и профилот да е креиран или регистриран во Русија, имејл од русија или телефон на руски телеком. Сепак се чини дека на микро блогот му е доволно да биде исполнет и само еден од овие услови.

Најверојатно станува збор за алгоритамска промена или зајакнување на контролата, па алгоритмот погрешно препознава. Дури и да не се пишува на кирилица никаде на друго место, не знаши дека сите кои твитаат од Русија се дел од трол фармите.

Потврда дека станува збор за грешка дојде набрзо и од Twitter кој објави дека се свесни за проблемот и работат на надминување, вели Verge.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk