Спонзориран текст

Трето издание на Data Science Workshop во Белград

Спонзорирано од CDMDSW 2018

во feature, Спонзорирани

Целта на “Computational Decision Making and Data Science Workshop 2018” во Белград е да ги реши отворените предизвици и можности во областа на информатичката технологија, блокчејн технологијата и компјутерското донесување одлуки (Computational decision making). Овие атрактивни истражувачки теми нè направија работилница која секоја година собира врвни европски и светски истражувачи. Истражувачите и нивните идеи го отвораат патот во науката, но исто така отвораат големи деловни можности за младите луѓе да комуницираат со идеи што се случуваат или ќе се случуваат во блиска иднина.

Работилницата служи како место за средба на истражувачи, стартапи и фондови за финансирање каде ќе може да комуницирате, да разменувате идеи и да создавате можности. Добредојдовте во Белград!

Примарните теми на работилницата се блокчејн технологијата и компјутерското носење одлуки (computational decision making). Блокчејн технологијата моментално се смета за водечка софтверска платформа во светот за дигитални средства. Се смета за една од најинтересните и привлечни области за инвестирање поради високиот потенцијал кој го нуди. Може да се примени во сите индустрии, без многу ограничувања.

  • Брајан Форд, како еден од водечките експерти во оваа област, ќе зборува за децентрализирани системи со фокус на безбедноста, приспособливоста и приватноста во блокчејн технологијата.
  • Марко Вуколиќ од IBM Research ќе го продолжи овој говор со hyperledger, толеранција на грешки и складирање на вакви системи. Овие два разговори ќе дадат стручно знаење за добрите и лошите страни на старт-апите и апликациите поврзани со блокчејн. Специјалната презентација ќе биде од Арон Џонсон, каде што ќе бидат презентирани теми за слобода и приватност во онлајн светот.
  • Арон Џонсон ќе зборува за Tor мрежата како најпопуларна алатка за заштита на приватноста и избегнување на цензура преку Интернет. Тој ќе разговара за тоа како Тор се користи од страна на новинарите за да ги заштитат своите извори, како законодавците го користат за извршување на прикриени истраги, политичките активисти за надминување на цензурата и обичните луѓе за да избегнат надзор на корпорации и влади.

“Computational decision making”, или поконкретно, Computational Social Choice” е тема од голем интерес во Европа и САД. Оваа област има за цел да ја анализира колективната разузнавачка служба, како што се гласањето или бирање од листа на кандидати, односно идентификување на заблуди и претпоставки на такви системи кои не се секогаш вистинити. Оваа работилница ќе донесе експерти од оваа област, кои ќе зборуваат на тема “Computational decision making”.

  • Дирк Хелбинг, ETH Zurich, ќе зборува за рамка за одржлива, издржлива и мирна “организација на светот” и патот кон нејзиното спроведување.
  • Марија Славковиќ, од Универзитетот во Берген, ќе зборува за колективно донесување одлуки со агрегација на пресуди. Судската агрегација, која е генерализација на гласањето, се обидува да ги сумира индивидуалните пресуди користејќи математика или логика и затоа е високо ценета во научната заедница. Таа ќе ги претстави основните рамки кои моделираат процеси на агрегација на сугестијата и даваат преглед на досегашните функции за агрегација на пресудата, како и нивните социјални теоретски и пресметковни својства на сложеност.
  • Пјотр Фалишевски, ќе го следи говорот на Марија Славковиќ преку презентација на разговор наменет да одговори на прашањето “Како да одбереме добра комисија”. Пример за овој проблем може да се види ако кандидатите се политичари кои се кандидираат за места во парламентот. Тој ќе ја презентира општата рамка на гласање повеќе победници и ќе дискутира за класата на правилата за оценување на комисијата, многу општа класа на правила што се применуваат во повеќе поставувања. Исто така, во говорот ќе се дискутираат општите особини на класата, нејзината внатрешна структура, аксиоматските својства и алгоритамските прашања кои се однесуваат на пронаоѓање на победнички комитети.
  • Финално, Ана Де Лидо ќе го презентира своето истражување за тоа како може да се појави колективна интелигенција преку овозможување подобар колективен дијалог, дебата и размислување. Разговорот ќе се обиде да ги разбере формите на колективната интелигенција, кои можат да се конструираат преку дискурс и акција, со што се овозможуваат напредни форми на колективно создавање смисла, како што се генерирање идеи и приоритизација, аргументација и разгледување. Во овој говор фокусот ќе биде ставен на примена на вакви дискурс-ориентирани колективни разузнавачки форми, методи и алатки во контекст на социјални иновации, како и опишување на истражувачки достигнувања и отворени прашања.

Работилницата ќе се одржи во Белград, Хотел М од 20 јуни 2018 до 21 јуни 2018 година. Ние веруваме дека ова е одлично место за стартапи, компании, истражувачи, студенти и агенции за финансирање како место за средба за интеракција, размена на идеи и создавање можности. Посебна точка на работилницата ќе биде таканаречената интерактивна работилница “Почетни идеи против експертските мислења” (Startup ideas vs. Expert opinions) каде учесниците на работилницата и експертите од овие полиња ќе разговараат за идеи. Учесниците исто така ќе имаат можност да го видат Белград од Белградската автобуска турнеја.

Билет за конференцијата е 30 евра и можете да се регистрирате на овој линк.

Напомена:

Ова е комерцијален ПР текст закупен од страна на CDMDSW 2018. IT.mk не сноси никаква одговорност за текстот и неговата содржина. Доколку сте заинтересирани да објавите промотивен текст, испратете го на [email protected]
види ги сите огласи на kariera.it.mk