Претпазливо со лозинките, вели Мicrosoft

Најчесто напаѓано корисничко име е ‘Administrator’, а потоа следат личните имиња. Автоматските напади лесно можат да се испрограмираат и да напаѓаат и македонски имиња, затоа користењето на личното име, па и презиме, воопшто не е препорачливо.

Што се однесува до лозинките, најчесто нагаѓаната е ‘password’, а потоа следат ‘123456’… Лично знам двајца кои ја користат втората лозинка, еден од нив користи ‘654321’.

„Само сакаме да им го покажеме фактот дека лозинките од 8-10 карактери, па и оние кои се подолги од 10 до 15 карактери не се безбедни доколку можат да се најдат на речникот.“, пишува Мicrosoft.

Еве неколку совети од Microsoft за побезбедна лозинка

  • Kористете комбинација на букви и бројки.
  • Користете големи и мали букви.
  • Направете ги подолги. Тоа не значи дека е подобра, но може да помогне, вели Microsoft.
Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments