ИТ настан: Каква е иднинaта на агро-бизнисот? Дали ИКТ може да им помогне на земјоделците

во ИТ.МК

Овој месец на 23 и 24 ноември ќе се одржи втората конференција за соработка на информатичката технологија и агро-бизнисот.  Идејата се разбира е да се најде начин како земјоделците да го модернизираат бизнисот.

Девелоперите се надеваат дека ќе можат да им помогнат на компаниите и да излезат со решенија кои ќе им помогнат на земјоделците. Најголем дел од ИКТ компаниите немаат претстава за проблемите на агробизнисот. Поради ова овие средби се одлична можност за размена на податоците. Другата страна, земјоделциите немаат податоци за тоа како може да им помогне технологијата.

Агро-бизнисот ја знае својата страна на работата, а климата и условите се одлични за голем број агро-култури. Спојот со технологијата треба да помогне за оптимизирање на условите: количество на влага во почвата; температурата, заштита од паразитеи и болести и слично.

Конференцијата ја организираат МАСИТ, ПроКредит банка и АгФутура.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments