Joomla! најзастапена кај .mk домените

Avatar img-thumbnail img-circle

во Веб, ретро, Софтвер

Македонската Joomla! заедница направи истражување за застапеност на системите за менаџирање содржини (CMS) кај македонските веб сајтови. Според истражувањето кое го отчитувал мета тагот <generator>, Joomla e убедливо најкористен CMS, користен од 12.94% од активните македонски домени кои дозволиле пристап до мета информацијата.

За истражувањето се искористени регистарот на МАРНет, страната домеj.от.мк која ги следи новите .мк домени, PHP скрипта и OpenOffice калкулаторот за пресметките и графиката.

Според регистарот, заклучно со 06.08.2011, се регистрирани 19.846 .мк домени. Од нив активни се 13.488, а неактивни се 6.358 .мк домени. Oд активните домени:

  • во Joomla! се направени 1.746 или 12,94%
  • во WordPress се направени 275 или 2,04%
  • во Drupal се направени 11 или 0,08%
  • во TYPO3 се направени 58 или 0,43%
  • во домашниот ALBART се направени 36 или 0,27% од вкупно активните домени.

Во истражувањето се забележува и дека најголем број се оние страници што немаат мета таг запис за тоа во што се изработени. Ова може да значи и дека се изработува сопствен код, не се открива користената алатка или пак нема знаење како да се сподели таа информација…

(via @Darko156/@GixxerMKD)

Добивај известувања
Извести ме за
guest
1 Коментар
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
Boris Kuzmanov
11 years ago

Голем дел од WordPress додатоците што се за заштита ги отстрануваат податоците кој софтвер се користи и која верзија, сепак преку изворниот код може да се види дали сајтот е WordPress (патеките за темата и сл., /wp-content/).

Мислам дека WP има поголем процент од моменталите 2, но не доволно за да ја стигне Џумла во користеност кај македонските сајтови.

Поздрав.

види ги сите огласи на kariera.it.mk