Гејмерите ќе подразмислат пред да се префрлат на Intel Alder Lake

во Хардвер

Ако сте љубители на некои постари игри можеби треба да размислите и да почекате подетални информации пред да го замените процесорот со Alder Lake. Интересна забелешка во документите за девелопери за Alder Lake пронајде Gamer Gospel.

„Ако вашата постоечка или идна видеоигра користи DRM софтвер, можеби ќе треба да го контактирате провадјерот на софтвер и да потврдите дали поддржува хибридни архитектури и претстојната платформа Intel ADL особено. Поради природата на модерните DRM алгоритми, можеби користи детектирање на процесорот и треба да бидете свесни за претстојните хибридни платформи. Intel соработува со водечките DRM провајдери како Denuvo за да обезбеди дека нивните решенија ќе ги поддржуваат нови платформи.“

Игрите кои доаѓаат со DRM заштита, како на пример Denuvo ќе мора да направат промени или нема да работат на процесорите од оваа серија. Причината за ова е неприлагоденоста на Denuvo за хибридниот дизајн на Alder Lake.

За најновите игри проблемот веќе се надминува, производителот на чипови веќе работи со DRM провајдерите. Со поновите игри ова веројатно нема да претставува проблем, ќе има надградба и игрите ќе работат нормално. Кај постарите игри веројатно ќе има поголеми проблеми. Тешко е да се поверува дека најпрво креаторите на DRM ќе ја променат заштитата за овие игри, а потоа и сите девелопери ќе ги надградат игрите со новата платформа.

Веројатно наједноставно решение за проблемот ќе биде за постарите игри во целост да се отстрани DRM заштитата. Ова нема да биде никаква новост, некои од девелоперите на видеоигри го прават ова редовно, за постарите игри. Дополнително продавници како GOG продаваат видеоигри без заштита.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

ит кариера

Matrix IT Global Services Macedonia

BI Developer

Open Gi Grоup

Software Engineer

GR8 Reviews

Marketing Intern

види ги сите огласи на kariera.it.mk