Facebook најави нов сет за виртуелна реалност, Oculus Quest

во Хардвер

Oculus Quest е нов уред за виртуелна реалност од Facebook. Она што е најверојатно ќе биде најкарактеристично ќе биде што ова е првиот уред со следење на позициите. Facebook го претстави овој уред пред две години, а оттогаш имаше неколку надградби, од можноста за следење, п се до контролерите.

Важно е и што уредот доаѓа со над 50 видеоигри изработени специјално за него.  Ова најверојатно ќе биде најевтиниот уред за виртуелна реалност  кој ќе може да оперира самостојно, без компјутер.

Уредот се следи со помош на четири камери кои се завртени кон надвор, а поставени се на аглите на „очилата“. Дополнително не само што се следат очилата, туку се следи и позицијата на контролерите, што најверојатно ќе овозможи некои интересни управувања во игрите.

Она што најверојатно е и поважно е дека развивачите неколку месеци веќе имаат пристап до Quest. Бројот на игри достапни на уредот ветува, а 400 долари за самостоен уред е попристојна цена од Oculus Rift, кој чини 400 долари, а сепак е потребен и помоќен компјутер за користење.

Најверојатно најважно за компанијата ќе биде да даде одговор на прашањето дали ќе обезбедат содржина која ќе биде доволно интересна да ги привлече корисниците.

Oculus Quest доаѓа пролетта 2019, за цена од 400 долари.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

ит кариера

Visualgest Skopje

PHP/LARAVEL Developer

Matrix IT Global Services Macedonia

BI Developer

Melon, part of Kin+Carta

Node. JS Developer

види ги сите огласи на kariera.it.mk