Европа бара простор за фрекфенции за супербрзи 5G услуги

во ИТ.ЕУ

Фреквенциите кои им се достапни на телевизиите треба да се поместат за да има простор за 5G мрежата, предлага Европската комисија. Целта на предлогот е да се овозможи подобар интернет пристап во цела Европа и креирање на апликации кои ќе можат да функционираат без оглед на границите.

Дел од апликациите нема да имаат проблем. Но, Комисијата разгледува правила за паметни автономни возила кои се постојано поврзани на интернет, онлајн здравствени услуги или интернет на нештата. За сите овие нови технологии ќе биде потребна подобра координација на радио фрекфенциите. „…28 различни пристапи за управување со радио-фрекфенциите во Европа немаат никаква економска оправданост во Единствен дигитален пазар. Денес излегуваме со првиот предлог за подобра координација на спектарот во Европа. Предлагаме заеднички пристап за користење на фреквенциите од 700Hz за мобилни услуги. Фреквенцијата е најдобро место за широка покриеност и брзина, ќе овозможи квалитетен интернет пристап за Европјаните, дури и во руралните области и пробивање на пат за 5G, следната генерација на комуникациска мрежа“, вели Комисијата.

Комисијата предлага празнење на 700MHz UHF спектарот кој ќе биде оставен на 5G-мрежата. Фрекфенциите под оваа остануваат за телевизиско емитување. Промените треба да се направат пред 2020 година, со што законската рамка и етерот ќе бидат подготвени за 5G.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
1 Коментар
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ќе биде значително побрз, но Европската унија бара резервирани фреквенции кои ќе бидат со повисок приоритет, а ќе се користат за […]

види ги сите огласи на kariera.it.mk