Биткоините се незаконски во Македонија, вели гувернерот Богов

Трговијата на биткоини во Македонија е незаконска, вели гувернерот на Народна банка на Македонија, Димитар Богов, во интервју за Капитал. Неговата изјава доаѓа откако платформата за тргување FXLider им дозволи на македонски корисници да тргуваат со биткоините, чија променлива вредност деновиве е околу 800 долари. Пред година дена еден биткоин чинеше само десетина долари. Г. Богов и претходно ги критикуваше дигиталните пари како „контроверзни и со ризици“.

“Во Македонија законско средство за плаќање во готовинскиот и безготовинскиот платен промет е денарот. Платниот промет со странство се одвива преку носителите на платен промет, а тоа се банките. Оттука, тргувањето со биткоин или негово користење за плаќања во Македонија e незаконско. Она што се случуваше со биткоинот во 2013 година кога неговата цена се зголеми од неколку десетина долари на близу илјада долари укажува на креирањето на меур. Не постои финансиско средство кое може да оправда толкав пораст на цената за толку кратко време”, вели гувернерот Богов.

Биткоините се дигитална валута во систем, креиран од непознат автор Сатоши Накамура, и ограничен на 24 милиони биткоини. Во моментот во опсег се околу половина од тие кодови, „ископани“ со моќни машини кои пресметуваат сложени математички задачи. Секој биткоин е анонимен, не се знае кој го поседува, но истовремено може да се следи во мрежата. Иако оваа дигитална валута е пофалена како технологија која може да го промени светот, сепак македонскиот гувернер вели дека тие не смеат да бидат пред денарот. Според г. Богов, биткоините се вредни во моментов само поради еуфоријата околу нив.

“Паралелно со нормализирањето на монетарните политики на главните светски економии и враќањето на довербата во нивните валути ќе се намалува ентузијазмот за алтернативни средства за инвестирање меѓу кои и биткоинот”.

Стани премиум член и доби пристап до сите содржини, специјален попуст на над 2.200 производи во ИТ маркет, верификуван профил и можност за огласување на ИТ Огласник. Плус ќе го поддржиш медиумот кој го градиме цели 16 години!

basic

членство

42 ден./мес

зачлени се

1337

членство

125 ден./мес

зачлени се
* плаќањето е на годишно ниво

Доколку веќе имаш премиум членство, најави се тука.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
142 Коментари
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Национального банка Македонии Димитар Богов заявил, что торговля биткоинами в стране является […]

trackback

[…] Национального банка Македонии Димитар Богов заявил, что торговля биткоинами в стране является […]

Latest bitcoin news
5 years ago

Its really useful blog post. Thanks

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] на Народната банка на Македонија, Димитар Богов, го нарече биткоин “меур”, […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (y, al parecer, otras altcoins) es ilegal en Macedonia. En 2014, Dimitar Bogov, el Gobernador del Banco Nacional de Macedonia, llamado Bitcoin “una burbuja”, y agregó: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin (and, apparently, other altcoins as well) is illegal in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Governor of National Bank of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]

trackback

[…] Bitcoin(and also, obviously, various other altcoins too) is unlawful in Macedonia. In 2014, Dimitar Bogov, Guv of National Financial Institution of Macedonia, called Bitcoin “a bubble,” adding: […]