Слушалките на NEC ќе се користат за утврдување на идентитет

во Хардвер

Еден најпопуларните производители на слушалки NEC работи на технологија за утврдување на идентитетот преку слушалките. Начинот на кој технологијата ќе функционира е пуштање на звук и ослушување како резонира звукот во увото. Ова е биометриски податок кој може да се користи како алтернатива на отпечаток на прст или скенер на очи, вели BBC.

За потребите на оваа технологија во слушалките ќе мора да се инсталира микрофон. Начинот на кој ќе функционира технологијата е првин да се пушти звучен сигнал, со помош на микрофонот ќе биде снимено резонирањето на звукот и промените на сигналот. Бидејќи формата и големината на ушите на луѓето се единствени, со споредба на сигналите ќе може да се утврди идентитетот на корисникот. „Ова на едноставен начин преку носење на слушалките, креира природен начин за постојано авторизирање, дури и додека се движите или работите“, вели Шингеки Јамагата од NEC.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk