Vip го претстави првиот натпревар во програмирање Android апликации

„Овој Vip Android предизвик е многу повеќе од само обичен конкурс. Се одлучивме на овој чекор за да им дадеме шанса и поттик на домашните програмери, верувајќи во нивните квалитети и свежи идеи за нови решенија кои ќе бидат конкурентни во глобални рамки.“ вели Никола Љушев, извршниот директор на Vip оператор.

Регистрацијата започнува од 18.05 до 30.06, по што следи изработката и закачувањето на апликациите, а од 01.08 до 20.09 ќе се избираат најдобрите апликации. Заинтересираните при пријавувањето покрај личните податоци, мора да испратат и име од апликацијата заедно со краток опис и кратка презентација во .pdf формат, и по можност скриншот од апликацијата.

При оценувањето на апликациите, покрај општиот впечаток, во предвид ке бидат земени и следниве критериуми:

  • Aпликацијата да работи на телефони со Андроид ™ платформа што се во понудата на Vip оператор (Андроид™ оперативен систем верзија 1.6 или повисока; резолуција од 240×320 или повисока),
  • Оригиналност на идејата, иновативност, пристап кон решението, локална применливост и релевантност
  • Степенот на искористеност на расположливите Андроид технологиии (екран чувствителен на допир, камера, GPS, мобилна мрежа, widgets…)
  • Интеракција со друштвените мрежи (Facebook®, Twitter®, YouTube™…)
  • Искористеност на локациско базирани сервиси и решенија
  • Перформанси на апликацијата (брзина, надежност, безбедност …

Сите одобрени апликации ќе бидат бесплатно инсталирани на Android телефони кои се дел од понудата на Vip. Повеќе детали за Android предизвикот ќе најдете на android.vip.mk, каде има и линк до опремата за развивање на софтверот (SDK),

Доколку имате прашања или барате совет, соработка и сакате да дискутирате за апликациите посетете го форумот на IT.com.mk кој е официјален форум за Android предизвикот.

Подолу се слики од денешната прес конференција на Vip.

IT.com.mk е партнер на Vip оператор за Android предизвикот, а Дамјан, уредникот на It.com.mk e дел од жирито за апликациите.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
5 Коментари
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
Филип
Филип
12 years ago

Не ми се допаѓаат правилите на играта. Доколку направам апликација и ја пратам и ја одбијат или пак победам, останува во нивна сопственост и можат да прават што сакаат со неа. Па не ја лиценцирав со BSD лиценца! Дали воопшто би ја испочитувале? Не верувам.
Давам поддршка за помалите/indie програмери и програмерски куќи, не за Vip и големите корпорации – претеруваат со нивните драконски правила за учество.

Ванчо Орданоски

Ова е вистинскиот начин на соработка на компаниите со локалната ИТ заедица. Win-win за операторот и програмерите.

Spase
Spase
12 years ago

Даре, еден план не може да се направи без баг :))))

Dare
Dare
12 years ago

31.06?

Stefan Petrusevski
12 years ago

Одличен проект… Како што кажа професорот на пресот, Македонија има потенцијал за развивање мобилни апликации и ова е одличнен поттик, дополнителен импулс за реализирање на многуте идеи кои што ги добиваме секојдневно.