Стара школа 3Д фотографии

Иако сега скокаме од среќа на новиот Transformers филм што се гледа со 3Д очила, стереографската технологија веќе подолго време постои и е достапна во Њујоршката јавна библиотека, но досега никој не ја реискористил таа технологија користејќи понови методи за прикажување 3Д содржини.

Сега библитеката ја претстави Stereogranimator, апликација која користи анимирани .gif фотографии за да ги претвори стереограмските фотографии во нешто што може да се гледа без наочари и без да ги извртувате очите накосо што претставува алтернативен начин да се види стереографска фотографија.

За тие што се веќе опремени со наочари и пуканки, можат исто така да уживаат во архивата од стари фотографии со тоа што апликацијата нуди и 3Д анаглифи. Ова е шанса да видите пред сто години што било сметано за тридимензионална забава како денес што се смета Avatar или Transformers.

GIF made with the NYPL Labs Stereogranimator - view more at http://stereo.nypl.org/gallery/index
GIF made with the NYPL Labs Stereogranimator

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments