Српската берза додава „crowdfunding“ за стартапи

Avatar img-thumbnail img-circle

во feature, Вести

Инвеститорите и брокерите на српската берза наскоро ќе може да инвестираат во стартапи. Станува збор за своевидна „crowdfunding“ платформа која треба да ги претвори стартапите во компании.

Целта на овој потег е младите и иновативни компании да добијат средства кои се потребни за понатамошен развој.

„На чекор сме да станеме лидер во Србија во пружање на развој на компаниите во рана фаза на развојот. Белградската берза до крајот на март би требало да стане званичен партнер за Србија, на еден од глобалните лидери за услуги и crowdfunding кој ги поврзува компаниите кои почнуваат да работат, со инвеститорите“, вели г. Крнета.

Берзата не само што ќе овозможи инвестиции во овие компании, туку ќе биде и дополнителен канал за информации за инвеститорите. Со ова би се отворил уште еден канал со кој стартапите би можеле да стигнат до финансии.

Во регинот, најчести инвеститори се банките. За банките постојат ограничувања, па не секогаш можат да помогнат. Поради ова, компаниите се обидуваат да пронајдат нови средства, но често ова е проследено со инвестиции и инвеститори кои бараат од компанијата да го премести седиштето на стартапот во друг град или држава.

„Сакаме да придонесеме во важна мисија за нашето општество, овие стартапи да останат во земјата и на релативно едноставен и ефтин начин да дојдат до капитал клучен за раст и развој. Без потреба да се селат во развиени држави“, додава г. Крнета, во интервју за N1.

„Crowdfunding“ секако не е првата работа која ни текнува кога мислиме на стартапи и инвестирање, но може да биде интересна дополнителна можнот.

Слична можност овозможуваат и „ICO“, кои преку дигитални крипто токени овозможуваат инвестирање на крипто валути во компании. За замена се добиваат дигитални токени, своевидна гаранција за акции во компаниајта. За жал, овој метод често се злоупотребува, па се почесто на него се гледа со недоверба.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments