Што вели ЕУ за ИТ прогресот во Македонија?

во ИТ.ЕУ, ИТ.МК

Подолу се неколку детали за ИТ развојот од извештајот, кој е достапен за симнување и споредување со останатите балкански земји.

Еве што вели Kомисијата за македонскиот развој во ИТ + некои поврзани-со-ИТ делови:

  • Има добар прогрес во делот за електронска комуникација и информатичка технологија. Парламентот внезе измени на Законот за електронски комуникации за понатамошен развој со европските закони. Меѓутоа, делот со прислушувањето на комуникациите разбуди прашања за компатибилноста со европските стандарди. Законот е променет да им даде на општините моќ за одредување дозволи за градење телекомуникациска инфраструктура. (стр. 42)
  • Започната е процедура за тендер за универзален провајдер на сервиси. Останува да се направи нова национална точка за интернет размена. Бројот за во случај на опасност 112 се уште не е претставен. Административниот капацитет во соодветното министерство треба да се зајакне. Подготовките во овој дел се напредни.
  • Има мал прогрес во развој на сервиси за информатичко општество, посебно во делот за е-влада и е-образование, или установување на МАРНет.
  • Легислативите се веќе порамнети со е-трговијата и Директивата за обавезен пристап. Потребно е да се постави административна структура за имплементација на Директивата за е-трговија, посебно национална контакт точка. Подготовките во овој дел се напредни.
  • Значителен дел од трошењето е наменето на обнова и изградба на школските згради и купување ИТ опрема. Бројот на учители во школите е зголемен, посебно во средните. Меѓутоа, потребни се уште напори за да се зголеми квалитетот на образованието. (од стр. 29, делот за образованието)
  • Донесен е нов Закон за авторски права [31.08.10]… Координативното тело за интелектуална сопственост (CBIP) превзема редовни акции; меѓутоа шверцот и пиратеријата остануваат широко распространети… Извештаите за истраги, судско гонење и одлуки за справување со пиратеријата и шверцот се недоволни. Степенот на свест за правата за интелектуалната сопственост меѓу јавноста останува на ниско ниво. (стр. 39)
  • Мал прогрес има во одделот за полиси за истражување. Прифатена е 2010 програмата за научно истражување, технолошки развој и техничка култура. Буџетот за 2010 од програмата за истражување и технолошки развој останува на нивото на 2009 година. Финансиските ресурси се се уште лимитирани и капацитетот на истражувачките објекти е мал. Подготовките во овој дел се умерено напредни. (стр. 69)
  • Во секторот за телекомуникација и транспорт, нема значителни структурални промени. Телекомуникацијата е оценета како напредна. (стр. 30)

… oва се само детали, целиот извештај ќе го најдете
тука.

Стани премиум член и доби пристап до сите содржини, специјален попуст на над 2.200 производи во ИТ маркет, верификуван профил и можност за огласување на ИТ Огласник. Плус ќе го поддржиш медиумот кој го градиме цели 16 години!

basic

членство

42 ден./мес

зачлени се

1337

членство

125 ден./мес

зачлени се
* плаќањето е на годишно ниво

Доколку веќе имаш премиум членство, најави се тука.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
1 Коментар
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
@jpetrov
13 years ago

AFAIK universal service provider != универзален провајдер на сервиси

види ги сите огласи на kariera.it.mk