SC Ventures инвестира 200.000 евра во Virtus Vita за да го револуционизира бизнисот со медицински туризам

во feature, Вести, ИТ.ЕУ

По инвестицијата од 500.000 фунти во македонско-британскиот InPlayer, South Central Ventures ја објавија својата нова инвестиција од 200.000 евра во Virtus Vita, глобална компанија за дијализа и патување со визија за револуција во секторот за медицински туризам со својата платформа за медицинска резервација.

Светската популација расте и патувањето низ меѓународните граници, со намера да се добие некоја форма на медицински третман е во пораст. Затоа, во последните 10 години медицинскиот туризам стана еден од најдинамичните и брзо развиените сектори на туризмот. Денес во светот има приближно 14 милиони прекугранични пациенти годишно, кои трошат во просек по 4.000-6.000 американски долари по посета. Секоја година пациентите бараат подобри, побрзи и полесни решенија, со што пазарот на медицинскиот туризам расте со годишна стапна на пораст од 23%, со тековен пазар од 100 милијарди долари и предвидува да достигне 3 милијарди долари до 2025 година.

Предводена од континуирано зголемената побарувачка од потрошувачите кои бараат здравствена заштита во странство, Virtus Vita ја лансира првата интернет-платформа за онлајн резервации во медицинскиот туризам. Искористувајќи го потенцијалот на дигиталната технологија, “BookNowMed” ќе обезбеди достапност во реално време за резервации, поврзувајќи ги медицинските патници со најголемата мрежа на медицински установи во светот. Достапноста во реално време драстично ќе го поедностави тековниот процес на резервација од неколку дена, до само неколку минути.

Компанијата првично е основана во 2012 година и има брзо развиена лидерска позиција во областа на бубрежната здравствена заштита и дијализа. Денес, компанијата ja има една од најголемите онлајн мрежи, брои 400 клиники во 380 дестинации ширум светот. Влијанието на „BookNowMed“ во целосно преобликување на процесот на резервација, е причината зошто оваа иницијатива е поддржана и потврдена од страна на Медицинските асоцијации ширум светот, вклучувајќи го и Американското здружение на бубрежни пациенти (AAKP).

Image courtesy of Virtus Vita / Facebook

Основачот и извршниот директор на Virtus Vita, Антониос-Арис Бајлан, е еден од првите претприемачи кои го идентификува овој сегмент од пазарот и потребата за преструктуирање на процесот на резервација за бубрежните пациенти на глобално ниво. Од 2012 година, тимот на Virtus Vita се фокусира на создавање светска мрежа на клиники, овозможувајќи им на пациентите да го резервираат својот третман онлајн.

За претстојната инвестиција Арис рече:

“Нашата визија е за „BookNowMed“ да стане # 1 онлајн резервација за медицински туризам, со што сите чекори на процесот на резервација ќе бидат искуство без стрес за сите”.

Инвестицијата во Virtus Vita ќе и помогне на компанијата да ја лансира својата платформа за книги и да ја прошири низ светот.

“Ние сме возбудени да работиме со Virtus Vita за дигитализирање и зголемување на нивната платформа. Компанијата очигледно дава огромна вредност за пациентите и е добро позиционирана за целосно преструктуирање на оваа специфична медицинска туристичка група “, рече Јан Коблер, партнер за управување со SCV.

Повеќе за South Central Ventures

Со канцелариите во Белград, Загреб и Скопје, SCV, преку Фондот за претпријатија за иновации (ENIF), се фокусира на технолошките компании на Балканот.
Фондот од 40 милиони евра е посветен првенствено на инвестиции во рана фаза и раст. Во рамките на фондот, 1.5 милиони евра се наменети за инвестиции во износ до 100.000 евра по компанија. Поголемиот дел од фондот е наменет за инвестиции во рана фаза и раст, до 3 милиони евра по компанија. Овие инвестиции се наменети за поттикнување на проширувањето на меѓународниот бизнис и раст на најветувачките технолошки стартапи.
SCV има за цел да го поддржи стартап системот во регионот и да им помогне на основачите да ги однесат своите бизниси на глобалните пазари. Претходните инвестиции во Србија вклучуваат Alchemy.cloud, CityExpert, Workpuls и Cube.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments