Прво паметно апче, може да следи дали сте го испиле

Avatar img-thumbnail img-circle

во Свет

Управата за храна и лекови на САД (FDA) даде дозвола за првото паметно апче. Апчето доаѓа со сензор со кој може да следи дали е испено. Дополнително, пациентот ќе може да ја коментира својата состојба.

Abilify MyCite доаѓа од јапонската компанија Otsuka Pharmaceutical. Првото апче кое ќе доаѓа со сензор е антипсихотик кој се користи за третман на шизофренија, биполарно растројство и депресија, јави NPR.

Вобичаено се поставуваат прашања за приватноста на пациентите кои ги земаат овие лекови и цената.

Напредокот е овозможен од минитуризацијата на сензорите и новиот сензор на Proteus кој е со големина на зрно песок. Штом дојде во допир со желудечен сок, сензорот се активира  и го впишува времето кога е испиено апчето. Потоа овој податок се испраќа на лепенка која ја носи пациентот и се префрла на телефонот.

Секако, за дел од пациентите придобивките се поголеми од ризикот. За пациентите со ментално нарушување ова може да биде од непроценлива важност.

Во моментов ова не е единствено, но е најпрецизно решение. Другата технологија се паметни кутивчиња за апчињата кои можат да следат кога се отворени. Сепак, отворањето на кутивчето не гарантира дека апчето ќе биде и испиено.

Најголем недостаток на Abilify е цената. Неофицијално, апчето ќе чини 891 долари.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments