Онлајн пазарот во Македонија (инфографик)

во ИТ.МК

Во 2012-та година во Македонија се потрошиле скоро 2 милиони евра на онлајн реклами, вели новиот инфографик на Httpool Macedonia и Ipsos Strategic Puls. Ова е пораст од скоро 300 илјади евра во споредба со бруто буџетот од 2011-та годинa, или околу 700 илјади пораст споредено со 2010-та година. Но, оваа бруто сума е разгледана според ценовниците на сајтовите, и не се земени попустите во предвид, компензациите ниту замените на банери.

Според инфографикот, во Македонија на 58-те отсто од корисниците кои се онлајн најмногу им се сервираат реклами од телекомуникациската индустрија, од транспортот и услугите. Банките, политичките партии и земјоделството и енергетика најмалку се рекламираат.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk