Најризичните земји во светот! според AVG

Извештајот е направен според ранливост на вируси на 127 милиони компјутери од 144 земји за време на последната недела од јуни оваа година.

„Не грешите дека анализата на вируси според земја ни кажува во кои регионални корисници се комплетно безбедни на интернет. Ова е бидејќи вирусите и малициозниот софтвер не знае за граници и не застанува на граници за одобрување за Visa, но е корисна слика за корисничкото однесување.“ вели AVG.

Според AVG во најопасните Турција и Русија постои голема тенденција да за посетуваат нелегални сајтови за симнување и корисниците се помалку претпазливи за споделување линкови и фајлови онлајн. Друг фактор е популарноста на интернет кафеата каде луѓето споделуваат компјутери.

„Но и во овие земји, корисничко малцинство е одговорно за голем дел од нападите.“

AVG објави и видео за како да го чувате лаптопот доколку патувате во други земји. Пример, оставете ја осетливата содржина дома, во случај да не ви го украдат и ако користите туѓи компјутери бидете претпазливи да не снимите ваша лозинка на тој компјутер.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk