Најголем дел од компаниите кои одлично поминуваат на берзата никогаш не биле „еднорози“

Avatar img-thumbnail img-circle

во Вести

Дури 75% од компаниите кои поминуваат најдобро при излегувањто на берзата не биле таканаречени „еднорози“. Еднорог компаниите се стартапи кои се проценети на над 1 милијарда долари. Ова го покажува анализата од компаниите на последните 4 години, која ја направи Џеф Ричардс партнер во GGV Capital.

Анализата на г. Ричардс покажува дека компаниите кои во првите неколку години не стигнале до проценка од над милијарда долари не треба премногу да се грижат. Ова важи и за компаниите кoи се размислуваат да излезат на берза, но стравуваат поради малата процена.

Image courtesy of Jeff Richards / LinkedIn

„Од 2014 година до денес, компаниите кои излегле на берза со проценка под 1 милијарда долари поминувале подобро од оние кои биле проценети над 1 милијарда. Од 20 топ комании на берза, 14 биле проценети под 1 милијарда долари. Медијаната на проценката е 668 долари, а пет од компаниите биле проценети под 500 милилиони доалри“, вели г. Ричардс.

Сепак, првите 3 компании на оваа листа, Weibo, Shopify, Arista Networks пред излегувањето на берза беа проценети над милијарда.

Причините поради кои на овие компании се гледа со помала благонаклоност се следниве :

  • Овие компании не се интересни за инвестициските банкари.
  • Има многу работа која треба да се заврши за излегување на берза. Помалите компании треба да потрошат една година и 2 до 3 милиони долари.
  • Помалите компании не мораат да излегуваат на берза и може да се финансираат од приватен капитал.
Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments