Microsoft, Facebook и Google стартуваат Алијанса за достапен интерент

во Веб

Поголем број комании кои вообичаено се ривали се здружија за да изнајдат решение кое ќе доведе до поевтин и подстапен Интернет за државите во развој. Иницијативата е наречена Alliance for Affordable internet, а членки се Microsoft, Google, Yahoo и Intel.

Целта на групацијата е регулација на цените на Интернет во обединето нации, при што почетната цена за шитокопојасен интернет нема да смее да биде повисока од 5 отсто од просечните месечни приходи. Ова ќе овозможи на милијарди нови корисници, пред се од реоните со ниски примања, да се приклучат на глобалната мрежа. Годината за која е закажано остварувањето на целта е 2015 години.

„Едноставно, иако веќе се работи на иновативни технолошки решенија, ниту најдобрите репенија нема да помогнат ако квази-монополи и регресивни политики ја спречуваат имплеметацијата.”, вели групацијата.

Идејата се чини е продолжение на планот на Google за пренос на широко појасен интернет со балони. За потсетување компанијата има план со кој ќе донесе интернет до локации кои немаат инфраструктура преку која жителите може да се приклучат на Интернет.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk