Ковид-19 ќе се следи и на iOS и Android

во Вести

Google и Apple работат на систем за следење на Ковид-19. Android и iOS ќе имаат интегриран систем за следење во оперативните системи, Android, односно iOS.

Во духот на взаемна соработка Google и Apple најавуваат заеднички напор со помош на Bluetooth технологија да им се помогне на државите и здравствените агенции да ги спречат ширењето на вирусот вирусот, истовремено приватноста на корисниците и безбедноста се фокус на дизајнот, пишува во известувањето на Apple и Google.

Една од технологиите која ќе го овозможи ова е API кое ќе овозможи интероперабилност помеѓу iOS и Android, на база на апликациите на официјалните здравствени установи. Во оваа фаза корисниците ќе треба да инсталираат апликации изработени од трети страни.

Принципот на работа на апликациите е следниот. Корисниците ќе треба да активираат Bluetooth комуникација и понатаму на телефонот на корисникот ги чува податоците за тоа со кој биле во близина. Ако некој од овие контакти е потврден како Ковид-19 носител може да испрати известување дека е дијагностициран со Ковид-19.Сите контакти со апликација ќе добијат известување дека биле во контакт со лице заразено од Ковид-19.

Иако на почеток ова ќе им помогне на сите кои работат на вакви апликации, сепак планот е во иднина да не биде потребна никаква надворешна апликација и функционалноста да биде дел од оперативниот систем. API-то треба да биде достапно од средината на мај.

Она што е поинтересно се чекорите по издавањето на апито. Веднаш по ова двете компании ќе започнат со додавање и интеграција на функционалноста во iOS и Android. Нема да има потреба од инсталирање на апликации, но сепак ќе треба да се активира функционалноста.

Она што е важно е дека целиот систем ја има предвид приватноста на корисниците. Со технологијата нема да се собира локацијата на корисникот, податоците со Bluetooth ќе се собираат на секој 5 до 15 минути што ќе оневозможи следење на движење; сите податоци се чуваат исклучиво на телефонот и не се вадат надвор од него; секој од корисниците може сам да одбере дали ќе сподели информација за својата дијагноза или не. Конечно и самото активирање на Bluetooth, а и на функционалноста е во „рацете“ на корисниците.

Секако без разлика што Apple и Google ќе ја додадат оваа функционалност во своите оперативни системи корисниците сепак ќе мора во голем број да се приклучат и да бидат одговорни. Конечниот товарот на епидемијата и натаму ќе остане на здравствените работници, но доколку апликацијата биде прифатена ќе биде олеснето спречувањето на ширењето.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

За пандемијата на коронавирусот COVID-19

Ажурирано на 25/03/2020

Што е коронавирусот COVID-19?

COVID-19 (коронавирусна болест 2019) е нова заразна вирусна дишна болест предизвикана од новиот коронавирус SARS-CoV-2. Името го добива по „боцките“ на неговата површина кои изгледаат како круна (корона). Коронавирусите можат да заразат и животни и луѓе и да предизвикаат симптоми што се движат од лесна настинка до тешка, животно загрозувачка пневмонија.

Колку е заразен вирусот?

Вирусот е екстремно заразен и се пренесува многу лесно од човек на човек, особено во затворени површини. Се пренесува по капличен пат - во мали капки кои ги прави заразениот човек кога дише, зборува, кашла или кива.

Каде е проширен вирусот?

Почнувајќи од првата епидемија во Кина, од декември 2019 до денес вирусот е проширен во над 140 земји, има заразено најмалку 462.000 луѓе и предизвикано над 20.800 смртни случаи. Според Светската здравствена организација се работи за пандемија. Моментално Европа и САД се соочуваат со нагол пораст на новозаболени. Вирусот е присутен и во Македонија од 26 февруари 2020.

Кои се симптомите?

За да се појават симптомите потребни се 2 до 14 дена. Најчести симптоми се покачена температура, сува кашлица, замор и потешкотии при дишењето. Најголемиот број заболени (околу 80%) имаат благи симптоми кои наликуваат на грип или лоша настинка. Некои луѓе воопшто не развиваат симптоми, но може да ја пренесат болеста на други.

Како да се заштитам себеси и другите?

Добар совет во време на пандемија е да се однесуваме како сите, па и самите да сме заразени. Ова значи, минимизирање на контактот со други луѓе и држење на дистанца од 1 до 2 метри, поретко излегување од дома, често и долго (до 20 секунди) миење на рацете и избегнување на допирање на лицето.

Каде да се информирам повеќе?

Во време на пандемија, а воедно и на лажни вести и clickbait тактики, бидете внимателни од каде конзумирате вести. IT.mk ви препорачува да ги следите официјалните сајтови и проверени извори на информации:

- Официјална веб-страна на Министерството за здравство
- Официјална веб-страна на Владата на РСМ
- Неофицијална страна поддржана од Министерството за здравство
- често ажурирана страница за моменталната состојба на пандемијата. За секоја земја има и посебна статија.

Прочитај повеќе
види ги сите огласи на kariera.it.mk