Киборзите доаѓаат, но дали сте подготвени да станете еден од нив?

Kиборг, кратeнка за „кибернетички организам”, е суштество со биолошки и вештачки (т.е. електронски, механички, или роботски) делови. Според ова, секој од нас познава киборг (ако не сме и самите), односно познаник кој е во симбиозата со својот паметен телефони, таблет компјутер, лаптоп, па дури и десктоп компјутери. Ова денес не е воопшто чудно бидејќи колку повеќе ги гледаме иновациите толку е поизвесно дека ќе доживееме посуштинско поврзување помеѓу машините и луѓето.

Минатата година беа презентирани некои уреди и иновации кои можат да допринесат киборзите да шетаат помеѓу нас и поскоро отколку што се надеваме. Иако презентиран поодамна Project Glass е еден од примерите на технологија која станува реална и можна да се користи секојдневно. Поврзување со цели „библиотеки знаење“, мапи и точно одредување на локацијата преку екранот преку проширената реалност на очилата е само чекор поблиску до поврзување на нашиот мозок со супер компјутер т.е. „облакот“. Засега на Project Glass му недостасува единствено „Mind-Machine-Interface“ за да биде прв кандидат за идното заземање на планетата од кибернетски организми.

[youtube]D7TB8b2t3QE[/youtube]

Био-инжинерите на Харвард креираа ткиво составено од неврони,срцеви клеетки, мискулно или крвни садови испреплетени со нано-проводници и транзистори. Преку нив со помош на генерирани електрични импулси ќе може да се управува со контракциите на срцевиот мускул. Засега проблем е комуникација и поврзување на секоја од клетките кои го создаваат ткивото на начин приближен со биолошкиот. Сепак ова е најслично што сме виделе досега со био-делот на „Терминатор“.[youtube]z1KJAXM3xYA[/youtube]

Некои од предвидувањата и проектите на кои работат IBM навистина изгледа како да се 20-30 години во иднината, но компанијата всушност ги предвидува за следните 5 години. Когнитивните системи како Watson ќе може да препознаат допир, вид, вкус, мирис, иако барем според рабовите, боите или разлагање на основните молекули, но и да ги разбираат прашањата и да одговарааат на нив. Во моментов Watson е на „лекарска обука“ но само прашање на време кога самостојно ќе може да ги собере и процени сите податоци и симптоми кои ќе ги добива од пациентите и потоа да постави точна дијагноза. Да не заборавиме дека IBM работи и на трансформација на енергијата која се троши при движење, во енергија која ќе биде доволна за напојување на телефониили во иднина можеби друга електроника која ќе биде интегрирана во нашите органи.Mинатиот месец UPMC (University of Pittsburgh School of Medicine), успешно го претстави моделот на човек-машина интерфејс. Со посредство на машина која го интерпретира мозочните сигнали г-ѓа Шеурман управуваше со робот со чија помош успеја за првпат по осум години сама да земе залак чоколадо. Се разбира дека на системот има уште доста да се работи, но во иднина овој интерфејс ќе може да им помогне на многу луѓе.

[youtube]QVhJuwfNTC4[/youtube]

Се појасно е дека иднината е во компјутери кои секаде ќе ги носиме со нас: Project Glass, „iWatch“, Project Fortaleza. Tелефоните во иднина покраj разговори, апликации, GPS најверојатно ќе не известува за почетоци на болести, поврзување со супер компјутер или останати извори на знаења. A до тогаш неколку стартапи ќе ги користат микроконтролерите за дигитална шминка или паметен текстил.
Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments