Камерите со кои го надгледувате вашето бебе не се безбедни

Камерите со кои дел од родителите ги надгледуваат своите новороденчиња не се безбедни, и ова не би требало да биде изненадување за никој. Бројот на уреди поврзани на Интернет кои се почесто се покажуваат подложни на хакерски напади е огромен, вклучувајќи огромен број на камери за мониторинг, па без сомневање камерите за бебиња не се исклучок.

Сите камери кои ги тестираше тимот на Rapid7 беа подложни на напади, без разлика дали станува збор за непроменети лозинки или некриптиран сообраќај. Кога се во прашање овие камери, поголемата цена не значи поголема безбедност, напротив, поскапите камери доаѓаат со повеќе опции и функционалности, што им овозможува на хакерите да ги нападнат корисниците на повеќе начини. Како што е случајот со стандардните камери за надзор, ниту кај овие камери најчесто се користи камерата од производителот, што значи дека хакирањето е супер едноставно.

Дополнително овие камери преку стрим го испраќаат видеото до компјутер или апликација за паметен телефон, стримот не е криптиран, па вешт напаѓач може да го хакира и компјутерот или телефонот.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments