Како да се справите со е-отпадот

во Вести, ИТ.МК

Секој од вас дома има неколку уреди кои ви седат во некое ќоше или во подрум. Но, бидејќи е-отпадот претставува опасност за животната средина, секој од вас кога ќе реши да ги отстрани уредите од својот дом треба тоа да го стори на соодветен начин.

Донирајте!

Старите уреди кои веќе не ги користите, може да ги донирате. Постојат многу луѓе кои со задоволство ќе ги прифатат и ќе продолжат да ги користат. Доколку имате опрема за донирање може да ја огласите на сајтот на проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“, во делот Ре-употреби.

Вратете ги на производителот или рециклирајте

Многу производители нудат опција да го вратите вашиот стар уред, со цел тие понатаму соодветно да го рециклираат. Исто така постојат компании во Македонија кои вршат преземање на е-отпад и потоа ги рециклираат, но за тоа да се случи потребно е да имате поголемо количество. Доколку имате е-отпад од кој сакате да се ослободите, пишете ни за повеќе информации или пак обратете се на некоја од компаниите кои се занимаваат со тоа:

Дуна Компјутери
бул. Октомвриска револуција бр. 18 лок. 2
1000 Скопје
тел. + 389 (0)2 3104 500
факс. + 389 (0)2 3104 530
[email protected] 

ИВАЛ Трејд
Скопје – представништво
Лондонска бб.
тел.: +389 (0)2 307 6442
[email protected]
Штип – представништво
Железничка бб.
тел: +389 (0)32 385 004
[email protected]
[email protected]

ГОКО Кар
Бензинска пумпа „ЕЛГО“
Виница, Р. Македонија
моб.: +389 (0)70 708 530
тел.: +389 (0)33 360 140
[email protected]

ЊУ-ФЛЕШ
Струмица
моб.: +389 (0)75 421 660
моб.: +389 (0)70 515 789
[email protected]

Секако за да придонесете за помалку е-отпад може и да купувајте помалку. Не го заменувајте вашиот стар уред, кој сè уште ја врши својата функција само затоа што излегол нов модел. Ако веќе се решите да купите, купете производ означен како еколошки.

Министерството за животна средина и просторно планирање изготви нацрт Закон за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема, кој се очекува да биде во собраниска процедура на есен, а да стапи во сила од 2013 година, со кој проблемот за ослободување од е-отпадот треба да биде надминат

Овој текст е дел од проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“ и претставува дел од серијата написи кои ќе следат на оваа тема.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
1 Коментар
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] të të cilit do të tejkalohet problemi me e-mbeturinat. Teksti fillimisht është publikuar në: IT.com.mk […]

види ги сите огласи на kariera.it.mk