Графити артистот кој го ишара Facebook можеби тежи 500 милиони долари

во Свет

Дејвид Чо, графити артистот кој избра акции наместо пари за своите цртежи во првите канцеларии на Facebook, можеби ќе добие 500 милиони долари од јавното надавање на друштвената мрежа.

Facebook во 2005-та година му понуди околу 60.000 долари на артистот за да им нацрта слики по ѕидовите на тогашната, прва канцеларија во Пало Алто, Калифорнија. Тој паметно избрал акции кои денес се проценуваат дека вредат стотина милиони долари. Но, тоа се парите од акциите кои се дадени на јавното надавање. Не се знае дали артистот има уште останати акции во друштвената мрежа.

Во радио интервју со Хауарн Стерн, г. Чо посочи дека во 2005-та година Facebook „беше смешка“, а на прашањето зошто одбрал акции наместо куп пар, тој рече дека сака да „ризикува“, но и дека верувал во Шон Паркер, тогашниот претседател на Facebook.

Ѕидот со неговите цртежи е префрлен во новите канцеларии на Facebook каде ќе биде стои како споменик кој го овековечува успехот на сите кои рано работеа и инвестираа во друштвената мрежа.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments