Google AI сега учи да пишува креативна поезија

Откако научи да игра Go, вештачката интелегенција на Google почна да „учи“ да пишува. Новиот експеримент доаѓа од Google Brain, а истражувачите се надеваат дека откако ќе „прочита“ 2.865 љубовни новели, Google AI и самиот ќе напише некоја драматична поезија, пренесува Quartz.

Истражувачкиот тим внесе над 11.000 неoбјавени книги, од кои најголем дел од книгите се романтични новели, а околу 1.500 се научна-фантастика. Откако ќе ги анализира, Google AI треба да знае да го имитира начинот на кој човечкиот мозок работи кога пишува, да може генерира реченици, но и да постои некаква релација помеѓу речениците. „Внесовме вкупно околу 80 милиони реченици. Откривме дека колку повеќе податоци внесуваме толку се поинтересни резултатите, во споредба со внесен помал сет на податоци“, велат од Google Brain.

Целта на експериментот не е да се креира вештачка интелегенција која ќе може да освои Нобелова награда во литература, туку да се креира вештачка интелегенција која ќе знае дека се можни повеќе варијации со слично или исто значење, кои ќе може да ги користи и да ги менува.

Еве дел од текстовите што ги напипа Google AI, а ги споделија истражувачите кои работат на проектот:

no.
he said.
“no,” he said.
“no,” i said.
“i know,” she said.
“thank you,” she said.
“come with me,” she said.
“talk to me,” she said.
“don’t worry about it,” she said.

it made me want to cry.
no one had seen him since.
it made me feel uneasy.
no one had seen him.
the thought made me smile.
the pain was unbearable.
the crowd was silent.
the man called out.
the old man said.
the man asked.

he was silent for a long moment.
he was silent for a moment.
it was quiet for a moment.
it was dark and cold.
there was a pause.
it was my turn.

there is no one else in the world.
there is no one else in sight.
they were the only ones who mattered.
they were the only ones left.
he had to be with me.
she had to be with him.
i had to do this.
i wanted to kill him.
i started to cry.
i turned to him.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
2 Коментари
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] интелигенција која „пишува“ текстови, па дури и поезија не е новитет. Сепак она што е интересно е дека овој пат […]

trackback

[…] интелигенција која „пишува“ текстови, па дури и поезија не е новитет. Сепак она што е интересно е дека овој пат […]