Gigafactory е фабрика на Tesla во која компанијата произведува најголем дел батериите за Model 3, Powerwall и Powerpack. Дополнително, дел од погоните се користат за производство на моторите на Model 3. Во фабриката веќе има 7 000 вработени, а оваа бројка ќе расте и во иднина.

Компанијата речиси и да беше приморана да ја изгради фабриката. Ако сакаат да произведат 500 000 возила годишно ќе мора да го купат целото светско производство на батерии, а ова секако нема да биде случај.

Кога ќе биде завршена фабриката, ќе биде најголем објект во светот, велат од Tesla. Во моментот капацитетот на произведените батерии е 20 GWh. Со зголемување на производството на батерии, ќе се намали цената на батериите.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments