Европските стартапи собраа 4,1 милијарди евра инвестиции за три месеци

во ИТ.ЕУ

Над 4,1 милијарди евра во 782 инвестициски циклуси ќе го одбележат второто тримесечје на инвестиции во технички стартапи. Можеби најзабележителен е падот на инвестиции во стартапи од Британија, каде инвестициите се на најниско ниво од првиот дел на 2015 година. Наместо инвестиции во Британија, зголемени се инвестициите во компаниите од Германија и Израел.

Screen-Shot-2016-07-18-at-17.16.53

Второто тримесечје, од април до јуни, забележува благ пад во инвестициите и во инвестициските циклуси во однос на првото тримесечје на 2016-та. Тогаш беа инвестирани 4,9 милијарди во 808 зделки, јави Tech.eu.

Најголем пораст е забележан во инвестициите под 1 милион евра, но бројот на инвестиции помеѓу 1 и 5 милиони е намален. Сепак падот во однос на првите три месеци на 2016 година можеби е очекуван. Стануваше збор за рекордно тримесечје, а резултатите од овој циклус се подобри од сите во 2015. Оваа година е забележан пораст од 7 отсто, а бројот на инвестиции за истиот период е зголемен за 81 отсто.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments