Дроновите ја најавуваат иднината на медицината во Швајцарија

во Вести

Image courtesy of Matternet

Следниот месец болниците во Швајцарија ќе започнат да користат дронови за своите потреби. Станува збор за автономна мрежа за достава дизајнирана од Matternet.

Платформата во Швајцарија започнува да се користи веќе следниот месец. Можеби најголем атрибут е едноставноста за користење. Корисникот не треба да знае како функционира системот, па дури ниту како да го прикачи пакетот. Системот функционира потполно автономно.

Испораките ќе бидат овозможени од Matternet станиците, своевидни платформи за слетување на дронови кои се замена за поштенските сандачиња. Станицата на горниот дел е „аеродром“ за слетување, а внатре има механизам во кој може да се остават пратките. По слетувањето на дронот, пратката се закачува и е подготвена за испорака.

Ако на некоја локација итно е потребен транспорт на крв или анализа на патогени, наместо овој транспорт да се прави со возило, па да се вози по улици, испораката се прави со дрон. Ова ќе овозможи не само избегнување на гужвата, туку и покус пат летајќи по најбрзата траса.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
види ги сите огласи на kariera.it.mk