Спонзориран текст

#CodeTalks: Интервју со Даниела Богатиноска – сениор софтвер тест инженер во Seavus

Спонзорирано од Seavus

во feature, Интервјуа, ИТ.МК, Спонзорирани

Овој четврток, 4-ти октомври, Seavus поворно организира ново издание на CodeTalks. Настанот ќе се одржи во Public Room, со почеток од 18:00 часот. Овој пат ќе имате можност да ги слушнете Даниела Богатиноска и нејзината презентација на тема “The Man with the Punch: Evolution starter kit for Software Testing“ и Милица Панзова со “Introducing Microsoft Orleans”.

Во исчекување на нивните презентации, решивме да разговараме со Даниела и Милица за да ни откријат нешто повеќе за нив и нивната работа. Во продолжение прочитајте го интервјуто со Даниела.

Најпрво претстави се на публиката на IT.mk, која е Даниела?

Својата кариера ја започнав во Сеавус каде работам како софтвер тест инженер повеќе од 5 години. И покрај широки познавања од различни домени од областа на ИТ технологии, моја специјалност се BSS (системи за бизнис поддршка) и OSS (системи за оперативна поддршка) апликации. Во слободно време сакам да патувам и да истражувам нови места, да се дружам со пријателите и семејството.

Кажи ни повеќе за твојата професија и проектите на кои што моментално работиш во Seavus?

По завршување на студиите, се приклучив во телеком талент програмата, која што ја организираше Сеавус во тоа време, за по неколку месеци и да се вработам во Сеавус како тест инженер. Иако на почетокот се двоумев дали тоа е правиот избор за мојот професионален живот, дали да се насочам кон тестирање или програмирање, но еве 5 години подоцна можам со сигурност да потврдам дека сум го направила најдобриот избор за себе. Јас сум личност која што сака работите да функционираат правилно, а тоа е една од карактеристиките коишто тестерот треба да ги има.

Многу често луѓето имаат погрешна претстава за тоа што работи еден тестер. Најчесто мислат дека тоa е лице коешто само клика низ апликацијата, со надеж дека ќе ја “скрши”. Тоа е сосема погрешно размислување. Ние тестерите сме луѓе со специфичен начин на размислување и покрај тоа што работиме во девелопмент тим, сепак работиме за интересот на клиентот. Ние сме застапници на клиентите во тимот.

Моментално сум дел од еден од тимовите коишто работат на испорака на сервиси за еден познат европски телеком оператор. Имам работено на повеќе проекти, дел од нив биле поврзани со телекомуникациската индустрија, дел биле од друг домен. Никогаш не ми било досадно и монотоно, постојано има нешто ново, нови технологии, нови луѓе со коишто соработувам. За овие скоро 6 години  мое работно искуство, имам работено на најмалку 5 проекти. Значи зборуваме за огромни проекти, во кои што се вклучени голем број на тимови, коишто се дистрибуирани низ цел свет. Како резултат на таа соработка сретнав прекрасни колеги со кои и ден денеска комуницираме и се дружиме приватно.

Со кои предизвици се среќаваш најчесто во твојата работа?

Работењето како тестер може да има многу предизвици и многу од нив зависат од тековниот проект на кој што е алоциран, технологијата којашто се користи во него, достапноста и познавањето на алатки кои придонесуваат во олеснување на тестирањето, како и тимската работа. IT индустријата напредува со огромна брзина, па и ние исто како програмерите треба да сме во тек со сите новитети, за да би можеле да ги примениме доколку би имало потреба, се за со цел да си ја олесниме секојдневната работа.

Многу често инволвираноста на тестерите во тимот се прифаќа со негативен став и игнорирање од страна на останатите членови. Многу луѓе сметаат дека тестерите се во тимот само за деструктивни активности и за статистика, да бројат кој колку дефекти продуцирал. За мене најголем предизвик отсекогаш претставувал да им докажам на останатите членови, кои имаат размислување како погоре наведеното, дека тестерите даваат вредност во тимот уште од првиот ден. Тестерите им помагаат на останатите членови во тимот. Со тестирањето ние придонесуваме за зголемување на квалитетот на продуктот.

Кои се моменталните трендови што ги гледаш кои не беа присутни пред пет години?

Дефинитивно автоматизација на тестирањето. Автоматизацијата зазема голем замав во тестинг светот. Можеби овој тренд порано бил присутен, но не во толкава мера колку што е сега. Тестовите кои што се повторливи се автоматизираат со цел да се заштеди на време, пари и ресурси.

А, што очекуваш да се промени во наредните пет?

Вештачката интелигенција е голем тренд кој што е застапен скоро во секоја индустрија.  Очекувам дека се повеќе и повеќе ќе има влијание и во софтвер тестирањето. Но не сметам дека софтвер тестерите ќе ги снема, туку дека тестерот како улога во тимот се уште ќе постои, но неговите задачи ќе бидат помогнати и олеснети од AI ботови.

На Codetalks ќе се обидеш да ги побиеш митовите поврзани со тестирањето на софтвер. Ќе споделиш ли со нас некои од најчестите митови кои луѓето ги имаат за твојата професија?

Па некои од митовите веќе се спомнати во претходните одговори. Ви оставам на вас да ги препознаете самите. Повелете на Seavus Codetalks за да дознаете многу повеќе за нив, за   психологијата на тестирањето, тимска работа и многу други теми.

Влезот на настанот е слободен, а повеќе информации за истиот може да најдете на следниот линк.

Напомена:

Ова е комерцијален ПР текст закупен од страна на Seavus. IT.mk не сноси никаква одговорност за текстот и неговата содржина. Доколку сте заинтересирани да објавите промотивен текст, испратете го на [email protected]