За да ве заштити од „порно од одмазда“ Facebook бара голи фотографии

Последната мерка за заштита на Facebook е една од најчудните досега, иако би можела да функционира. Компанијата за да ги заштити своите членови од порно од одмазда бара од нив да испратат голи фотографии.

Корисниците треба да му испратат нa некој или самите на себе експлицитна фотографија. Потоа на фотографиите ќе додаде дека станува збор за содржина за која нема согласност за споделување.

За жал, мерката која ја предлага Facebook ќе функционира единствено за фотографии кои се земени со согласност на корисникот.

Како функционира технологијата?

Кога корисникот ќе ја прикачи сликата на Messenger и ќе ја означи како слика за која нема реобјавување, технологијата ќе ја хашира фотографијата, односно ќе креира дигитален отпечаток. Потоа слики со истиот отпечаток нема да може да се споделуваат ниту на Facebook, ниту на Messenger или Instagram. Дополнително, ако некој споделува слики, ќе му биде затворен профилот.

За жал, иако технологијата ќе функционира, дел од фотографиите и видеaта кои се сликани без знаење или дозвола, нема да може да се хашираат и ќе продолжат да бидат објавувани. Сепак, кога овие слики се еднаш хаширани, повеќе нема да може да се споделат на платформите во сопственост на Facebook.

Засега технологијата се тестира во четири држави, а Австралија е една од нив, јави ABC.

Ова за жал нема да го спречи споделувањето на истите слики на остатокот на интернет.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments

ит кариера

Support & Solutions Center Mk

Junior/Intermediate Automation Tester

Personal Programmer

ETL Developer

Matrix IT Global Services Macedonia

Backend Developer

види ги сите огласи на kariera.it.mk