Употребата на компјутери и интернет во образованието

во ИТ.МК

„Покрај основната обука на наставници за нивни основни знаења за компјутери и интернет нивното воведување мора да опфаќа и детална обука за примена на основните вештини во образовниот процес, бидејќи компјутерот е само алатка која се става во контекст на ширење на знаењето. Потребно е добро и сеопфатно планирање на процесите со вклучување на сите заинтересирани страни, со примена на инклузивност, транспарентност и отчетност.“ вели Филип Стојановски од фондацијата Метаморфозис кои заедно со Институтот отворено општество – Македонија објави истражување за „Употребата на компјутери и интернет во образовниот систем на РМ“.

Истражувањето е осврт на користењето на компјутерите во наставата преку ученички и наставни искуства и анкети кои се доста интересни и разновидни.

Пример, ученикот Симе наоѓа информации од Wikipedia, 12 годишната Ана вели дека има страници со текстови и учебници и се многу лесни, додека професорот Дамјан вели дека имајќи ги децата како Facebook пријатели не му се допаднало, па затоа отворил блог за комуникација со свите ученици. На крај има и интересни и корисни препораки од родителите, учениците и наставниците за подобрување и подобро организирање на наставата со компјутер која се чини се уште е на соодветното ниво.

Истражувањето е одлично за споредба со неодамна објавената Националната стратегија за е-содржина.

„Денес, повеќе од било кога, ИКТ не го дефинираат општеството само од аспект на пристап до информации туку ја диктираат неговата трансформација во општество на знаење, стручност и вештини.“ стои во воведот на истражувањето на Метаморфозис кое можете да го погледнете подолу или да го симнете од нивниот сајт.

Izvestaj_Metamorfozis_FIOOM_062010

Добивај известувања
Извести ме за
guest
1 Коментар
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
Charlize
10 years ago

Upotrebata na kompjuteri i internet vo obrazovanieto.. Ho-o-o-o-t :)

види ги сите огласи на kariera.it.mk