Tаблет компјутерите стануваат примарен уред за мобилна трговија

Иако во светот има околу 1,5 милијарди паметни телефони, сепак кога станува збор за купување преку интернет, таблет компјутерите се прв избор на корисниците, покажува анализата на Adobe и eMarketer.

Во 2013 година, oколу 15 отсто од продажбите преку интернет ќе бидат преку преносни уреди. Од ова околу 65 отсто отпаѓа на таблет компјутерите, а 35 отсто на паметните телефони. Emarketer очекува јазот помеѓу уредите во иднина уште повеќе да се продлабочи и таблет компјутерите да бидат уште подоминантни.

Можеби оваа положба на таблет компјутерите не треба да изненадува со оглед на тоа дека се повеќе ги истиснуваат десктоп и лаптоп компјутерите, а телефоните традиционално не се користат за купување. IDC предвидува дека во 2013 година продадените таблет комјутери ќе ги надминат лаптоп компјутери на годишно ниво, а до 2015 година бројот на продадени таблет комјутери ќе биде поголем од бројот на продадени десктоп компјутери.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments