Сензори за побезбедни дронови дело на истражувачи од Австралија

Дали ви е страв да управувате со дронот кога околу него има деца и се плашите дека пропелерите може да ги повредат? Група истражувачи од Брисбејн, Австралија претставија решение кое речиси гарантира поголема безбедност.

Станува збор за сензор кој се поставува на леталото и постојано скенира во потрага по биоматерија. Ако вакво нешто нема во близина, леталото си лета непречено. Ако „забележи“ прст на пример, пропелерите на леталото забавуваат.

Решението за забавување едноставно и е многу евтино. Околу самиот пропелер е поставена рамка која во исто време е и безбедносен прекинувач. На самото летало се вградени IR рефлектори, а на врвот на моторот е поставен IR сензор. Ако системот добива редовно пинг од сензорот се е во ред. Штом нешто ја допре рамката на која се поставени сензорите овие сигнали стануваат нередовни, па пропелерот забавува. Но, наместо напојувањето да се исклучи и моторот да забавува поради отпорот на воздухот, моторот се врзува кусо и со тоа енергијата се користи за електрично забавување и кочење.

Секако ваквите сензори може да се користат и за да спречат оштетување на самите летала, но се чини дека ова не беше замислата на неговите креатори.

Иако ова е едно од решенијата не е единственото. Така друго решение го решава овој проблем со тоа што механички со поставување на пропелерите во кафез, ги изолира.

Повеќе податоци за решението на Spectrum IEEE.

види ги сите огласи на kariera.it.mk