Real or Fake e веб сајт каде заедницата одлучува дали вести за војната во Украина се вистинити или не

во Веб

Real or Fake е обид да се стави крај на лажните вести кои се поврзани со воениот конфликт помеѓу Русија и Украина.

При посета на веб сајтот, ќе наидете на твит во форма на текст, видео или слика – вест која привлекла внимание, но не се знае дали е вистинита или лажна. Сајтот дозволува вие самите да одлучите дали веста е точна, така што ќе кликнете на копчето Vote Real, или лажна, така што ќе кликнете на копчето Vote Fake. Со давање на вашиот глас имате и опција да оставите коментар и да објасните, аргументирано, зошто сте решиле така да гласате.

Паралелно со ова гледате колку гласови на останатите посетители ја оцениле веста како лажна, а колку ја оцениле како вистинита. Дополнително, можете да вметнете на сајтот вести на кои вие сте наишле, за да видите заедницата како би ги етикетирала нив.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments