Пребарувачот на Google ќе ги турка нагоре „mobile-friendly“ сајтовите

Google најави дека алгоритамот за пребарување ќе доживее промени со кои „mobile friendly“ сајтовите ќе бидат рангирани повисоко во резултатите. Новиот алгоритам ќе биде имплементиран од 21 април, а со тоа и повисок ранк за овие страни, јави компанијата на својот блог. „Поради ова корисниците ќе можат полесно да дојдад до релевантни, квалитетни резултати кои се оптимизирани за нивните уреди“, вели Google.

Промената ќе дојде наеднаш за глобалниот и за локализираните пребарувач, и според најавите ќе има значителелно влијание на рангирањето на страните. Заедно си известувањето за промената Google повторно ги повтори препораките за креирање сајтови кои се креирани имајќи ги предвид мобилните платформи. Сите заинтересирани можат да проверат дали страната е „mobile friendly“, со помош на Google алатката.

Според најавениот период изгледа дека Google ќе започне да ги промовира мобилните сајтови истовремено со најавените промени во Google Play со кои ќе се промовираат апликации кои се рекламираат со помош на Google.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments