Повлекувањата на неколку големи компании кои ја поддржаа крипто-валутата на Facebook – Libra не ги поколеба поддржувачите. Во последен момент од асоцијацијата се повлекоа Booking Holdings Inc, Kayak.com и Priceline.com. Со ова четвртина од основачите веќе ја напуштија асоцијацијата, но Facebook и преостанатите партнери и формално ги ратификуваа документите за основање во Женева.

Libra Association“ најави дека и покрај бавниот старт над 1 500 организации веќе изразиле интерес за учество. Од овие 1 500 организации 180 би можеле наскоро да побараат учество во асоцијацијата.

Преостанатите 21 членки го одбраа и бордот на директори. Од Facebook доаѓа Давид Маркус, покрај него ќе учествуваат членови од Andreessen Horowitz, Xapo, PayU и Kiva, пренесе ArsTechnica.

Со повлекувањата на Mastercard и Visa, Libra остана без глобален платежен сервис, иако на листата остануваат големи компании како Uber, Lyft или Vodafone. PayU е единствениот  традиционален платежен сервис кој остана до официјалниот старт.

Условите за членство зависат од големината на организациите, но во проценката  се разгледуваат вредноста на компанијата, финансиските депозити и годишен буџет. Првите членки на асоцијацијата ќе инвестираат по 10 милиони долари за развој на Libra.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments