Основачот на Hewlett-Packard немал познавање од компјутери, открива писмо од 1956-та

во Свет

Hewlett-Packard е една од најголемите компании за информатички технологии во светот, а, интересно, еден од основачите Бил Хјулет, во допис од 1956-та до тогашниот проректор на факултетот Стенфорд, има изјавено дека нема никакво познавање на компјутери.

„Јас немам никакво знаење за компјутери ниту пак некој од нашата организација има добро познавање.“, пишал г. Хјулет.

Фредерик Терман, човекот кој се смета за татко на Силиконската долина, во 1956 бил во советничкиот одбор за комуникација при американската војска, и кога било побарано од него да најде компјутер за истражувачки цели, тој се обратил на Бил Хјулет. Во тоа време Hewlett-Packard се занимавале со производство на електронска опрема за тестирање и оттука немале никакво познавање од компјутери. Бил Хјулет не бил свесен дека за 10 години од тогаш Hewlett-Packard ќе влезе во бизнисот со компјутери и ќе прави огромен профит.

Hewlett-Packard влегува на пазарот на компјутери во 1966 година со серијата миникомпјутери HP 2100. Оваа серија ќе биде произведувана се до раните деведесети од минатиот век. Првиот модел од оваа серија, а воедно и првиот компјутер на HP, е 16 битниот 2116А. Овој компјутер имал само 68 инструкции кои се извршувале во еден мемориски циклус (1.6 микросекунди). Компјутерот 2116 А е создаден од HP дивизијата Dymec која на почеток произведуваше компоненти за производните дивизии на HP, за потоа да тестира употреба на миникомпјутери како контролори на инструменти. 2116А ќе послужи како основа за подоцнежните HP десктоп калкулатори и компјутери.

Добивај известувања
Извести ме за
guest
2 Коментари
Најнови
Најстари Со највеќе гласови
Inline Feedbacks
View all comments
Читател
Читател
11 years ago

Не е воопшто чудно што во 1956 некој човек од која и да е фирма за електронска опрема не знал ништо за компјутери, па во тоа време на прсти на рака се броеле, биле милионски инвестиции и тоа воглавном од истражувачки карактери, башка и со димензии во десетици метри и тони.

Чудно е што според текстот професорот од Стенфорд кој е наводно од сферата, како да не знаел дека тоа не е нешто што се купува туку така (значи се работи за милиони долари, десетици метри во должина, не знам колку тони вкупна маса, потреба за посебни генератори за напојување) од било која електронска фирма што тебе ќе ти текне.

Уште почудно е што според текстов ова било по барање на американската војска. Чудното е зошто тие побарале консултација од некој кој нема појма, кога неколку години пред тоа за нивни потреби веќе бил правен компјутер, од други автори.

Премногу дупки има текстов, мене не ми е прифатливо да помислам дека професор од Стенфорд во тоа време прашувал насекаде кој има компјутер, како изгубен. Требало да си праша по колегите.

Повеќе сум спремен да верувам дека вистинската смисла на целиот напис се изгубила на патот меѓу оригиналната информација и конечниот напис објавен тука.

Martin Jovceski
11 years ago
Reply to  Читател

Доколку стиснеше на линкот кој што е наведен во текстот, ќе видеше дека веста е точно пренесена.

ит кариера

Matrix IT Global Services Macedonia

DevOps Engineer

Melon, part of Kin+Carta

.NET Developer

види ги сите огласи на kariera.it.mk